PÉCSI HÍRHATÁR - Agymenők, Squid Game, Harry Potter....

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.12.03.
 Vasárnap
Ma Ferenc napja van.
Holnap Barbara, Borbála napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 05. 27. 21:48     


Agymenők, Squid Game, Harry Potter....
Kedvenc sorozataik segítségével ismertetik meg a középiskolás diákokat a marketing és a menedzsment alapjaival.

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi  Karának  oktatói nemcsak a felsőoktatásban tevékenykednek, de alkalom adtán felkérésre középiskolákba is ellátogatnak vendégelőadóként egy-egy rendhagyó, izgalmas tananyaggal.

Különböző, népszerű sorozatokon és filmeken keresztül illusztrálják  a középiskolásoknak tartott előadásaikon a pécsi egyetem közgazdasági karának oktatói, milyen marketinges, menedzsmenthez kapcsolódó,  vagy pénzügyi ismeretek sajátíthatók el egy-egy sorozatepizód vagy mozifilm segítségével.


Sok a film és sorozatrajongó a közgazdasági karon, és örülnek, ha akad egy-egy olyan sorozat, amit csaknem mindenki ismer, beszél róla, mert így könnyebben megfoghatóvá és emészthetővé válik az elmélet.  Putzer Petra mellett Csapi Vivien és Sipos Norbert is sokszor összekapcsolja a tananyagot a filmekkel, sorozatokkal. Igyekeznek úgy megvalósítani ezeket az alkalmakat, hogy a spoilerezést elkerüljék, de a hallgatók mégis kedvet kapjanak az adott műhöz,  és később akár be is építhessék az élményeiket saját prezentációikba.


Putzer Petra egyik személyes kedvence, ha a sorozatok és a marketing összekapcsolásáról van szó, az Agymenők azon epizódja, amikor Penny-virágot (kézzel készített, virágos hajdíszt) gyártanak a szereplők: „Sokszor hallani arról, hogy milyen fontos a stratégia, mások pedig a cselekvésben hisznek, amit nevezhetünk taktikának is. Mind a kettő fontos, és erre például az Agymenők sorozat Penny-virág része remekül rávilágít. Pennynek van egy jónak tűnő ötlete, de csak azt látja, hogy ebből meg akar gazdagodni, a hogyan már nem foglalkoztatja, nem gondolja végig, mi kell ahhoz, hogy sikeres is legyen, melyek a hosszú távú célok és lehetőségek. Vagyis a stratégia igenis kell. Ugyanez az epizód pedig megtanítja azt is, hogy mennyire más a kkv, vagy start up marketing, mint a nagyvállalati, ami egy Amazonnál működik, az egy kis cégnél már nem."


Másik kiemelt példájuk pedig a Netflix Squid Game sorozata, ami sokkal több mint véres öldöklés  hat felvonásban. Sipos Norbert kedvenc menedzsmenthez kapcsolható része ebben a sorozatban,  amikor a kötélhúzás kimenetelétől függ a játékosok élete: „Itt egy olyan csapatba került a főszereplő, ahol ránézésre teljesen esélytelenül indulnak,hiszen ott van az öregember, illetve a fiatal nők is. Az általános hiedelem, hogy egy csak férfiakból álló csapat könnyedén legyőzné őket. Itt jön elő a csapat vs. csoport kérdése, hiszen a csapatban egymásra számíthatnak a tagok, építenek a másik tudására, kompetenciájára, elfogadják az ötleteket, még ha nem is a főnöktől jönnek. Az öregember kezd el mesélni, hogyan nyertek gyerekkorukban jóval erősebb csoport ellen. Kell egy stratégia, kell egy taktika, kell egy vezető. Előre menjen a vezető, hátulra a legerősebb, és felváltva álljanak a kötél két oldalára. Amikor elkezdődik a kötélhúzás, csak ki kell tartani teljes testtel, és hagyni, hogy a másik csoport elbizonytalanodjon magában.


Csapi Vivien pedig úgy vélekedik, hogy a pénz alapvetően az élet minden területét áthatja, nincs olyan kérdés, amely kapcsán ne kerülnének elő pénzügyi kérdések: „Egy pénzügyi párhuzamot könnyen találunk, ha az egyének céljait nézzük (profit, értékteremtés). Ehhez olyan filmeket hozunk általában, amelyek a pénz, a profit hajszolásáról szólnak: A Wall Street farkasa, Big Short, Margin Call. Vannak még egyéb olyan filmek, sorozatok is, amelyek nem konkrétan erről szólnak, mégis megjelenik bennük, ilyen például az Agymenők Penny-virág epizódja, a Weasly ikrek révbeérő vállalkozása a Harry Potterben, vagy akár a Squid Game-ben megjelenő pénzhajhászat. De ott a „mibe fektessünk” kérdés a klasszikus lehetőségekkel és az egzotikusabb, trendibb alternatívákkal: ingatlan, értékpapír, kriptoeszközök, de még lehetne sorolni. A szokásos kérdések pedig: Mennyit ér? Mennyit adjak érte? Mennyit kérhetek érte? Mennyit ér egy ingatlan? Mennyit ér egy értékpapír? Mennyit ér egy projekt? Mennyit ér egy munkavállaló? Mennyit ér egy márka, egy könyv? Az értékelés az, amelynél  én általában beviszem a filmes hasonlatokat. Amikor J.K. Rowling könyvének jogait megszerezte a Universal  Studios, akkor a könyvet, a szellemi terméket magát kellett a benne rejlő összes, akkor még ismeretlen lehetőséggel, az azt övező kockázatokkal és lehetőségekkel együtt beárazni. Hogyan tudunk még több értéket, még több bevételt kiszedni egy lehetőségből? Hogyan tudunk növekedési lehetőségeket hozzákötni, amelyek még több értéket teremtenek, és mennyit?”


A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának három egyetemi oktatója  hamarosan, főleg 10-12.  osztályba járó diákoknak tart majd  ilyen jellegű vendégórákat  a pécsi gimnáziumokban. A cél pedig minden esetben az, hogy a szórakozással egybekötve kicsit más szemmel is nézzék majd a diákok a filmeket és a sorozatokat.


További hírek

  Rotary Advent és jótékonysági színházi előadás
2023. 12. 02. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Kisgyerekek rajzai a dzsámin
2023. 12. 01. 10:55 pecsi-hirhatar.hu
  Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem
2023. 11. 30. 22:21 pecsi-hirhatar.hu
  Gyógytornász képzést indított a PTE Zomborban
2023. 11. 29. 20:59 pecsi-hirhatar.hu
  Töretlen a Szentágothai János Kutatóközpont fejlődése
2023. 11. 28. 02:22 pecsi-hirhatar.hu
  Újra Pécsen a Szabaduló-kamion
2023. 11. 27. 20:06 pecsi-hirhatar.hu
  Régi mesterségek nyomába
2023. 11. 23. 17:17 pecsi-hirhatar.hu
  Fergeteges komédia avagy anyák és lányok
2023. 11. 22. 17:10 pecsi-hirhatar.hu
  Busó-szerviz, Anka meséi és múlt századi fényképezés
2023. 11. 20. 20:37 pecsi-hirhatar.hu
  Lakat alatt a számlagyár
2023. 11. 19. 09:09 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport