PÉCSI HÍRHATÁR - Ami soha nem vész el

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.07.20.
 Péntek
Ma Illés napja van.
Holnap Dániel napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 09. 05. 21:56     


Ami soha nem vész el
A zenergia-megmaradás új törvénye, ez a Pannon Filharmonikusok idei évadának vezér motívuma.

A Pannon Filharmonikusok idei évadának zenei anyaga az energiaáramlást jeleníti meg.


A koncerttermekben felszabaduló energia a zene és az emberi lélek egymást erősítő áramlása. A  zenergia-megmaradás egy új törvény, amelyet a Pannon Filharmonikusok  alkottak meg,  s ami  köré az idei évadukat felépítették. Az együttes életében  a zenei energia megmaradásának új törvénye  több mint egy évtizede  akkor született  meg, amikor egy közös célért kezdett el dolgozni a több mint száz művész és a menedzsment. Ennek gyümölcsét  immár 15. évadban élvezheti a közönség.


Másfél évtized alatt a Pannon Filharmonikusok neve összeforrt a minőséggel, az innovációval, a megbízhatósággal és az igényességgel. A régi legnagyobb energiaszolgáltatójának támogatásával megvalósuló Energiaáramlás nevet viselő évadban a zeneszerető közönség ismét a világ vezető művészeit láthatja színpadon. Olyan kivételes szólistákat, akik érzik és értik, a zene energiája egyszerre képes összeadódni, felszabadítani, és a megfelelő pillanatban össze is kötni az előadót a hallgatósággal. Olyan neves előadóművészek találkozhatnak hangversenyről hangversenyre, mint Baráti Kristóf, Várdai István, DejanLazić, Bogányi Gergely, Benjamin Schmid, Kelemen Barnabás, Bogányi Bence és Kocsis Krisztián.


Mint Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója  hangsúlyozta, az együttes eddig elért sikereit annak köszönheti, hogy  az eltelt tizenöt esztendőben a menedzsment, a zenészek és a közönség között fennálló bizalom és várakozás folyamatos energia-megújulást eredményez. Kiemelte, az együttest alkotó közösség minden egyes tagjának fontos,  hogy lehetősége legyen a művészi önkifejezésre, az általuk fémjelzett koncertek többletet hordozzanak.


Hasonlóan az elmúlt évadokhoz a zenekart ismét a világ koncerttermeinek elismert és kivételes dirigensei vezénylik, köztük olyan visszatérő karmesterek, akik az elmúlt évadok során egyre szorosabb kapcsolatot alakítottak ki az együttessel. A vezető karmester, Bogányi Tibor mellett többek között Cristian Mandeal, Gilbert Varga, Gérard Korsten, Vajda Gergely, Ari Rasilainen és Kobajasi Kenicsiró. Vass András pedig ebben az évadban is egy saját zenekari átirat ősbemutatóját dirigálja majd.


Az évadot a 125 éve született Lajtha László In memoriam című zenekari műve nyitja, majd Tillai Aurél új művének ősbemutatóját hallhatja a közönség, amelyet a zeneszerző a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére komponált.  Szeptember 15-én este hosszú évek után ismét szabadtéri koncertet adnak, az I. Pécsi Tanuló Fesztivál keretében.  Szeptemberben  turnéra indul a zenekar, elsőként a 2016-os Armel Operafesztivál díjnyertes produkciójával, amelyet szerző Eötvös Péter dirigál majd, lépnek fel Londonban, ezt követően Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórussal közösen a 47. Varasdi Barokk Esték meghívásának tesznek eleget.


Zenei különlegességekből ebben az évadban sem lesz hiány. A közönség megismerheti a tavaly bemutatkozott Benjamin Schmid rezidens szólista másik arcát is, aki jazz esttel várja a zenebarátokat. Kocsis Zoltánra a zeneirodalom kiemelkedő darabjait bemutató mini sorozattal emlékeznek, amelynek egyik önálló estjének szólistája a zongoraművész fia lesz.


A Kodály-év keretében az egész évadon át a hangversenyeket  megelőzően pécsi kórusok Kodály Zoltán egy-egy kórusművét adják elő, tavasszal pedig a gyerekek Háry János történetét tekinthetik meg a budapesti Kolibri Színházzal közös előadásban. Az idei évadban új néven  a #NoBabel címmel induló újra a 14-18 éveseknek szóló beavató koncertsorozat Bősze Ádám vezetésével.


A zenekar tulajdonosi szerkezetében bekövetkező változásokra  pedig közleményt  adtak ki:


„A Pannon Filharmonikusok Pécs város kultúrájának meghatározó képviselője, amely az elmúlt másfél évtizedben egyedülálló fejlődésének köszönhetően mára a magyar zenei élet megkerülhetetlen szereplője, példamutató zenei brandje. A zenekar az eredményeit a kompromisszumokat nem ismerő szakmai munkájának, minőségi igényének, az azt támogató mindenkori városvezetésnek és a közönségének köszönheti. A tervezett tulajdonosi döntés kizárólag olyan jogi garanciák keretében elfogadható a zenekar vezetése, a művészeti és menedzsment közössége, a város vezetése és a kulturális kormányzat számára, amelyek biztosítják a Pannon Filharmonikusok további zavartalan működését. A jogi keretek kidolgozását – a már előzetesen, a város vezetőjével, Dr. Páva Zsolt polgármesterrel és Dr. Őri László alpolgármesterrel, valamint kulturális államtitkárral, Dr. Hoppál Péterrel történt megegyezések szerint – a város és a zenekar vezetése közösen végzi. A cél, hogy a zenekar mindenkori működését alapvetően eldöntő feltételek meghatározása és megváltoztatása – üzleti terv, SZMSZ, munkavállalói létszám, vezető személye, szakmai és pénzügyi program – Pécs város vezetésének döntési jogkörében maradjon. A garanciákat biztosító jogi keretek kidolgozása megelőzi a zenekar tulajdonosának megváltozását, határideje október 15.”


További hírek

  Vasarely virágai, Magyar múzsák, Rocklegendák
2018. 07. 20. 01:08 pecsi-hirhatar.hu
  Ökoturisztikai fejlesztések Tamásiban
2018. 07. 19. 01:10 pecsi-hirhatar.hu
  Én a megbélyegzett
2018. 07. 18. 01:08 pecsi-hirhatar.hu
  Vezetőváltás Tudásközpont élén
2018. 07. 17. 01:10 pecsi-hirhatar.hu
  Oda és vissza áramló energia
2018. 07. 16. 02:14 pecsi-hirhatar.hu
  Az utolsó meccs - a franciák a világbajnokok
2018. 07. 15. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  A jobb és kombinatívabb játék bronzot ért
2018. 07. 14. 22:12 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló turisztikai nap
2018. 07. 14. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Az ország legrózsaszínűbb rozé-ünnepe
2018. 07. 13. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Fejlesztések a minőség emelésének jegyében
2018. 07. 12. 23:26 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport