PÉCSI HÍRHATÁR - Az emlékezés különleges formái

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.11.28.
 Hétfő
Ma Stefánia napja van.
Holnap Taksony napja lesz.
   EUR árfolyam
   /Rate& Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 12. 05. 02:56     


Az emlékezés különleges formái
Ízemlékeket is gyűjtenek majd az öt érzékszervre ható december 9-től a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben látható kiállításon Pécsett.

Az év legrendhagyóbb kiállítása lesz látható december 9-től a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

Az emlékezés formái című tárlat folyamatosan épül és átalakul. Két részben, összesen nyolc installáció lesz látható, melyek mindegyike az érzékszervekre hat, valamint lehetőség nyílik arra is, hogy a látogatók időkapszulában konzerváltathatják a saját bejgliük ízét is!

A kiállításon bemutatott kortárs művészeti projektek az emlékezés formái köré épülnek. Öt érzékszervünk mindegyike emlékeket idéz fel bennünk. A tapintással érzékelt tárgya  vizuális emlékképeket hívja elő. A különféle színek élményeket, hangulatokat idéznek meg, mint ahogy a zene is képes színélménnyé, láthatóvá tenni azokat. Egy-egy valaha látott forma vagy mozdulat is „déjá vu” élményt kelthet, nem beszélve a teába mártott kekszről, amelynek ízélménye a gyerekkorába vitte vissza a regényíró Marcel Proustot.

A kiállítás két  részben, változó installációkkal kerül bemutatásra, amelynek során összesen nyolc mű lesz látható az m21 Galériában. A kiállító művészek munkái az érzékelés különböző formáira koncentrálnak. Lesznek ételdesign, illat-, média-, fény- és képzőművészeti alkotások is.

Január 20-ig Góg Angéla ételdesigner, Kozári Hilda képzőművész, Gyenes Zsolt médiaművész és a Kiégő Izzók fényművészeinek installációja lesz látható az m21 Galériában.  A kiállításhoz kapcsolódóan januárban és februárban művészeti eseményeket, performanszokat tartanak. A kiállítás második része január 20. és február 20. között tekinthető meg.

Góg Angéla ételdesigner doktori dolgozatát az ételek, a hagyomány, kultúra és az egyéni emlékezet viszonyáról írta. E mellett tradicionális ételeink ízőrzője, valamint az ízemlékezet gyűjtemény létrehozója. Gyűjteménye Az emlékezés formái című kiállításon megtekinthető az m21 Galériában.

A karácsony legjellegzetesebb íze kétségtelenül a bejgli. Persze kérdéses, hogy az idő távlatában is megőrizzük-e azt, ami a családi ünnepekhez kötődő hagyomány része, azt az ízélményt, ami legtöbbünk számára a családot, a közös együttlétet, a biztonságot és a szeretet jelenti. Mivel a kiállítás épp a karácsonyi időszakra esik, kérjük a pécsi családokat, hogy hozzanak egy darabot saját sütésű bejglijeikből, Góg Angéla gyűjteménye számára.

 „Az ünnepek közeledtével egyértelművé vált számomra, hogy egy klasszikus édességet választok a kutatás alapjának, ami mégis minden családban más és más. Családok története, hagyományai és személyes kötődések mutatkoznak meg egy-egy bejgliben. Szeretném megtapasztalhatóvá tenni a résztvevők számára, hogy íz-emlékeiket tartósítom a következő generáció számára.” – vallja a művész.

A kiállítás ideje alatt Góg Angéla személyre szólóan konzerválja minden a látogatók, érdeklődők által leadott bejglit, kettő kémcsőbe zárt szárított emléket készít belőlük. Az egyik a készítőhöz kerül, a másik a galéria gyűjteményébe, majd a galéria által elhelyezésre kerülő időkapszulába.

A házi készítésű bejgliket december 22-ig lehet leadnia az m21 Galériában. Az akcióban résztvevők ingyen tekinthetik meg a kiállítást.


További hírek

  A család a legfontosabb
2022. 11. 28. 11:51 pecsi-hirhatar.hu
  Villányi Franc ünnep hetedszer
2022. 11. 26. 09:20 pecsi-hirhatar.hu
  Lesz fényfestés, rénszarvasszán és ünnepi koncert is a pécsi Adventen
2022. 11. 25. 01:34 pecsi-hirhatar.hu
  Baranyai méz jár a véradásért
2022. 11. 24. 01:33 pecsi-hirhatar.hu
  Cipős doboz, tele ajándékkal és szeretettel
2022. 11. 23. 16:09 pecsi-hirhatar.hu
  Sport és Szabadidőpark épül Zengővárkonyban
2022. 11. 22. 16:11 pecsi-hirhatar.hu
  Churchill és Garbo
2022. 11. 19. 08:47 pecsi-hirhatar.hu
  Újra Pécsett a Kulcskeresők
2022. 11. 17. 01:55 pecsi-hirhatar.hu
  Szaktudásukkal segítenek civil szervezeteknek
2022. 11. 15. 13:56 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét fogadja a híveket a pécsi Lyceum templom
2022. 11. 15. 13:53 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport