PÉCSI HÍRHATÁR - Biztonsági unió

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.07.17.
 Kedd
Ma Endre, Elek napja van.
Holnap Frigyes napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 12. 12. 23:51     


Biztonsági unió
Az Európai Bizottság megszünteti az információs hézagokat az uniós polgárok hatékonyabb védelme érdekében.

Az Európai Bizottság javaslatot tett az uniós szintű biztonsági, határigazgatási és migrációkezelési információs rendszerek továbbfejlesztésére. Célként tűzték ki  az információs hézagok kiküszöbölése és a rendszerek intelligensebb és hatékonyabb együttműködése.

A javasolt intézkedések lehetővé teszik majd a különböző rendszerek közötti információcserét és adatmegosztást, valamint biztosítani fogják, hogy a határőrök és rendőrségi tisztviselők a feladataik elvégzéséhez szükséges időben és helyen hozzáférjenek a megfelelő információkhoz, a legmagasabb szintű adatvédelmi szabványok biztosítása és az alapvető jogok maradéktalan tiszteletben tartása mellett. A közelmúlt biztonsági és migrációs kihívásainak fényében a javaslatnak köszönhetően növekedni fog az uniós polgárok biztonsága, mivel könnyebbé válik az unió külső határainak igazgatása, és fokozódik a belső biztonság.

Mint Frans Timmermans, az Európai Bizottság  első alelnök hangsúlyozta, a gyorsaság sokat számít, amikor az uniós polgárok terrorizmussal szembeni védelméről és emberéletek megmentéséről van szó. Kiemelte, pillanatnyilag az uniós szintű biztonsági és határigazgatási információs rendszerek egymástól elkülönülten működnek, ami hátráltatja a bűnüldözést. Szólt arról is, hogy az Európai Bizottság által kidolgozott javaslat értelmében ezek a rendszerek immár teljes mértékben átjárhatók lesznek, ami azt jelenti, hogy a bűnüldöző szervek bárhol az EU-ban közvetlenül és azonnal hozzáférhetnek a munkájukhoz szükséges összes információhoz.

Mindehhez Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós polgárságért és az uniós belügyekért felelős biztos a következőket tette hozzá, elérkezett az idő a hézagok felszámolására, valamint a biztonság, a határigazgatás és a migrációkezelés terén használt információs rendszerekben még meglévő fehér foltok megszüntetésére irányuló munka legutolsó és legfontosabb elemének megvalósításához. Ezentúl a határőrök, a bevándorlási és rendőrségi tisztviselők rendelkezésére állnak majd a megfelelő információk, kellő időben ahhoz, hogy a munkájukat elvégezhessék.  Egyben arra kérte a társ-jogalkotókat, hogy ők is kezeljék prioritásként ezt a kérdést, és 2018 végéig zárják le munkájukat.

Julian King biztonsági unióért felelős biztos pedig annak a véleményének adott hangot, hogy nem szabad lehetővé tenni a terroristák és a veszélyes bűnözők számára, hogy átcsússzanak a rostán, vagy kibújjanak a radarok látóköréből. Ez a mostani a meglévő információk kezelésére és felhasználására kidolgozott újszerű  megközelítés intelligensebb és célzottabb, mint a korábbiak, ugyanis elősegíti a többszörös személyazonosság használatával kapcsolatos esetek visszaszorítását és a rendőrségi ellenőrzések hatékonyságának fokozását, valamint kapcsolatot létesít az egyes pontok között az uniós polgárok védelme érdekében, és ugyanakkor a beépített és az alapértelmezett adatvédelem elvei szerint jár el.

Jelenleg az uniós információs rendszerek nem kommunikálnak egymással – az információkat külön tárolják egymáshoz nem kapcsolódó rendszerekben, így azok széttöredezettek, összetettek és nehezen működtethetők. Ez azzal kockázattal jár, hogy egyes információelemek észrevétlenül maradnak, és a terroristák és bűnözők a személyazonosság többszörös vagy csalárd módon történő használatával elkerülik a lelepleződést, veszélybe sodorva az EU belső biztonságát és nehéz feladat elé állítva a határigazgatást és a migrációkezelést.


További hírek

  Vezetőváltás Tudásközpont élén
2018. 07. 17. 01:10 pecsi-hirhatar.hu
  Oda és vissza áramló energia
2018. 07. 16. 02:14 pecsi-hirhatar.hu
  Az utolsó meccs - a franciák a világbajnokok
2018. 07. 15. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  A jobb és kombinatívabb játék bronzot ért
2018. 07. 14. 22:12 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló turisztikai nap
2018. 07. 14. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Az ország legrózsaszínűbb rozé-ünnepe
2018. 07. 13. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Fejlesztések a minőség emelésének jegyében
2018. 07. 12. 23:26 pecsi-hirhatar.hu
  Anglia elszórakozta győzelmi esélyét
2018. 07. 12. 00:22 pecsi-hirhatar.hu
  Hatékonyabb védelem 120 millió turistának
2018. 07. 11. 02:46 pecsi-hirhatar.hu
  Megérdemelt francia győzelem
2018. 07. 11. 00:05 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport