PÉCSI HÍRHATÁR - Egyszerre több orvos is tudja kezelni

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.12.03.
 Vasárnap
Ma Ferenc napja van.
Holnap Barbara, Borbála napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 10. 05. 02:11     


Egyszerre több orvos is tudja kezelni
A DaVinci Xi sebészeti robot egyszerre több orvos is tudja kezelni.

Átadták Pécsett az első hazai vidéki robotsebészeti eszközt.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központban már sebészeti robot  Janus Pannonius Klinikai Tömbjében azt az új robotsebészeti eszközt, melynek beszerzése a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósult meg. A 3,8 milliárd forint európai uniós támogatási összegű projekt egyik kiemelt tartalmi eleme a DaVinci Xi sebészeti robot beszerzése.

Sikerrel szerepelt a Pécsi Tudományegytem „Gyakorlatorientált felsőfokú képzés infrastrukturális- és készségfejlesztése” elnevezésű pályázaton, amelyen az általuk benyújtott 3,8 milliárd forintos projekt megvalósítására európai uniós támogatást nyertek el. A projekt  egyik kiemelt tartalmi eleme a DaVinci Xi sebészeti robot beszerzése vol, amivel nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, valamint szívsebészeti beavatkozásokat végeznek a jövőben Pécsett.

„Régi álmunk válik valóra a mai napon. Mintegy tíz éve, amikor még rektor voltam, kezdtük el az előkészületeket, és hosszú út vezetett odáig, hogy hamarosan robotsebészeti beavatkozásokat lehessen végezni Pécsett. A PTE Klinikai Központ orvosainak felkészültsége, szakmai tudása pedig előrevetíti ennek a projektnek a sikerét, amelyből a betegek profitálhatnak majd a leginkább” – hangsúlyozta az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Bódis József professzor.

Az első robottal elvégzett műtétekre heteken belül, várhatóan már októberben sor kerül. A használatához szükséges ismeretek megszerzése, használatának gyakorlatban történő elsajátítására többek között szimulátorral történik, amely lehetővé teszi, hogy a különböző oktatóprogramok által - azaz valós beteg jelenléte nélkül - sajátítsák el az orvosok és az asszisztensek azt a technikai tudást, amire a biztonságos műtétek majdani elvégzéséhez szükségük van. Természetesen csak olyan orvos végezhet műtétet a robottal, aki nemzetközi robotsebészeti szakvizsgán keresztül szerez erre képesítést.

A PTE Klinikai Központ a közelmúltban létrehozta a Robotsebészeti Munkacsoportot, melynek vezetője dr. Papp András, a Sebészeti Klinika egyetemi docense lett.

„Az új eszközzel speciális sebészeti beavatkozásokat is el tudunk majd végezni, ráadásul úgy, hogy a beteg hamarabb fel tud gyógyulni a műtétet követően. Az orvosképzés is fejlődik ezáltal, hiszen az orvostanhallgatók testközelből tapasztalhatják meg, hol tart most a sebészet technikai fejlettsége” – adott hangot örömének Papp András.  

A robot dupla konzolos, vagyis egyszerre több orvos is tudja kezelni. Ennek – az oktatás mellett – a szakmailag összetett, komplex műtétek során van komoly jelentősége. A PTE Klinikai Központjában is rendszeresen zajlanak ugyanis olyan műtétek, ahol egy időben van szükség több szakma, így például sebész, urológus és nőgyógyász jelenlétére. Erre példa az úgynevezett infiltráló endometriózis, amikor egyszerre érintett a bél, a húgyúti rendszer és a nőgyógyászati szervek. Ezekben az esetekben különösen nagy segítség, ha az operációt végző team tagjainak nem kell átadniuk a konzolt egymásnak, hanem mindig az a konzol végzi a műtétet, ahol az adott specialista ül. Ezzel jelentősen növelhető a betegbiztonság, és csökkenthető a műtéti idő.


További hírek

  Rotary Advent és jótékonysági színházi előadás
2023. 12. 02. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Kisgyerekek rajzai a dzsámin
2023. 12. 01. 10:55 pecsi-hirhatar.hu
  Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem
2023. 11. 30. 22:21 pecsi-hirhatar.hu
  Gyógytornász képzést indított a PTE Zomborban
2023. 11. 29. 20:59 pecsi-hirhatar.hu
  Töretlen a Szentágothai János Kutatóközpont fejlődése
2023. 11. 28. 02:22 pecsi-hirhatar.hu
  Újra Pécsen a Szabaduló-kamion
2023. 11. 27. 20:06 pecsi-hirhatar.hu
  Régi mesterségek nyomába
2023. 11. 23. 17:17 pecsi-hirhatar.hu
  Fergeteges komédia avagy anyák és lányok
2023. 11. 22. 17:10 pecsi-hirhatar.hu
  Busó-szerviz, Anka meséi és múlt századi fényképezés
2023. 11. 20. 20:37 pecsi-hirhatar.hu
  Lakat alatt a számlagyár
2023. 11. 19. 09:09 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport