PÉCSI HÍRHATÁR - Élménnyé tett pályaválasztás

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.05.25.
 Szerda
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 11. 05. 02:49     


Élménnyé tett pályaválasztás
Pécsre érkezett a hat várost érintő műszaki pályaválasztási programsorozat

Interaktív, élmény alapú bemutatókon keresztül kelti fel a pályaválasztás előtt álló iskolások érdeklődését a műszaki és informatikai pályák iránt a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztivál.


Drónok, hőkamerák, kosaras autók, műszersimogató, számtalan kézzelfogható eszköz, kipróbálható gyakorlati feladat is része volt a műszaki pályára hangoló  show-nak. Több iskolából is érkeztek diákok, akik érdeklődéssel vettek részt a cégek standjainál a különböző interaktív játékokban, oldottak meg teszteket, szerezhettek  élményeket, amelyek alapján dönthetnek majd arról, hogy mely szakmát választják, milyen szakirányban szeretnének továbbtanulni. Ehhez segítséget nyújtott nekik az is, hogy a rendezvény keretében találkozhattak a műszaki szakembereket képző középiskolák és felsőoktatási intézmények képviselőivel,  diákjaival, megismerkedhettek az azokban folyó képzési lehetőségekkel. Az ország hat városát érintő programsorozatot idén is a Magyar Elektrotechnikai Egyesület  a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal együttműködve rendezi meg.  A pályaválasztási roadshow egyik állomása  Pécs volt.


A Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztivál hét évvel ezelőtt azzal a céllal jött lét-re, hogy az ipari szereplők és az oktatási intézmények bevonásával látványos, vonzó, interaktív, élmény alapú bemutatók segítségével felkeltse az érdeklődést a pálya-választás előtt álló diákokban a műszaki és informatikai pályák iránt.

Az utóbbi években kirobbanó munkaerő-hiány jellemzi a műszaki pályákat, és minden jel arra mutat,  hogy ezzel a munkáltatóknak tartósan számolniuk kell. A szak-ember-utánpótlás a munkaadók szempontjából egyre égetőbb kérdés, elég csak arra gondolni, hogy a kétszázezer kilométernyi magyarországi villamosenergia elosztóhálózat rendszerének folyamatos fejlesztése, a megújuló energiatermeléssel járó kihívásokra való felkészítése jelentős szakmai kihívást jelent a hálózati társaságoknak. Ráadásul nem egyszerűen a vezetékek cseréjéről, hanem egy, a mainál sokkal összetettebb, korszerűbb, nagymértékben digitalizált technológia telepítéséről, majd működtetéséről van szó.

A műszaki szakmák tehát a korábbiaknál jelentősen összetettebb, szélesebb körű felkészültséget és ismereteket igényelnek. Évente legalább hatszáz, a fenntartható energiatermelés kihívásait és azok műszaki megoldásait is ismerő, új villanyszerelőre lenne szükség országosan, ezzel szemben alig több, mint háromszáz diák végez jelenleg a szakmát oktató középiskolákban, és akkor még nem is beszéltünk az építőipar rohamosan növekvő villamos-szakember igényéről.

A szakmák megismertetésén, vonzóvá tételén és a képzési rendszer legújabb igényeknek, technológiai fejlődésnek megfelelő alakításán évek óta együttműködésben dolgoznak az ország közép- és felsőfokú oktatási intézményei, a végzett szakembereket fogadni kész vállalatok és szakmai szervezetek. Ezt az ágazati összefogást jól példázza a Magyar Elektrotechnikai Egyesület  szervezésében immár hatodik éve megrendezett Mi a pálya? országos műszaki pályaválasztási fesztiválsorozat is, az áramszolgáltatók, energetikai cégek részvételével és támogatásával. Az idei ötödik, pécsi állomásának legnagyobb  területen megjelent kiállítója az E.ON Hungária Csoport volt.


További hírek

  I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
2022. 05. 25. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Két nap Vasarely jegyében
2022. 05. 24. 20:19 pecsi-hirhatar.hu
  Különös időutazásra hív a múzeum
2022. 05. 23. 21:04 pecsi-hirhatar.hu
  Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
2022. 05. 21. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Fűben heverészés mellett igazi tavaszi zsongás
2022. 05. 20. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Vádat emeltek a hajléktalanokat bántalmazó mohácsi rendőrök ellen
2022. 05. 19. 21:50 pecsi-hirhatar.hu
  Méhek és méhészek
2022. 05. 18. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a kiválóság gyakori vendég
2022. 05. 16. 23:41 pecsi-hirhatar.hu
  Harminchat éven át árulta virágait a Kórház téren
2022. 05. 15. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  Szakokat alapított, önálló intézetet hozott létre
2022. 05. 14. 22:05 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport