Az Európai Parlament célja, hogy 2030-ra felére csökkenjen a kidobott élelmiszerek mennyisége, ezzel párhuzamosan könnyebbé váljon az adományozás és egyértelműbbé az élelmiszereken olvasható lejárati idő.
Az unió országaiban élő polgárok évente, fejenként 173 kilogramm élelmiszert dobnak ki, miközben ennek a megtermelése és szemétként történő kezelése évi 170 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával, valamint 260 millió nyersanyag felhasználásával jár. Az Európai Parlament képviselői éppen ezért azt akarják elérni, hogy a 2014-es szinthez képest 2025-re 30 százalékkal, 2030-ra pedig a felére csökkenjen a jelenlegi, évi 88 millió tonna kidobott élelmiszer mennyisége. A parlament ma elfogadott állásfoglalásban felszólítják az Európai Bizottságot, hogy könnyítse meg az adományozást és teremtsen tiszta helyzetet a lejárati időt jelölő elnevezések között.
- Ez a probléma mindenki felelőssége, az unió pedig leginkább az adományozást megkönnyítő jogszabály-módosítással tud segíteni – hangsúlyozza a Biljana Borzan (S&D, Horvátország) jelentéstevő.
Az európai parlamenti képviselők állásfoglalásukban arra is rámutattak, sok fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy a „Minőségét megőrzi” vagy a „Fogyasztható” felirat nem ugyanazt jelenti, s nem is tudja pontosan mire utal, ezért a hatóságoknak és az érdekelt feleknek világosabb útmutatást kell nyújtaniuk. Javasolták, hogy az Európai Bizottság pedig - ha ennek biztosan nincs közegészségügyi kockázata - megfontolhatja, hogy bizonyos dátumokat eltávolítson a címkékről. E mellett felkérték arra is, tegyen javaslatot az áfá-val kapcsolatos irányelv módosítására, annak érdekében, hogy az élelmiszer adományok mentességet élvezhessenek. Az elfogadott állásfoglalásban az is szerepel, hogy az adományok begyűjtésére, szállítására, tárolására és szétosztására uniós források is felhasználhatók legyenek.