PÉCSI HÍRHATÁR - Gyermán Istvánra emlékezett Pécs

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.12.10.
 Hétfő
Ma Judit napja van.
Holnap Árpád napja lesz.
   EUR árfolyam
   /Rate& Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 01. 27. 21:46     


Gyermán Istvánra emlékezett Pécs
Teremavatóval, beszélgetésekkel, páratlan közreműködőkkel és művekkel a hegedű játszotta a főszerepet a Pannon Filharmonikusok egykori koncertmesterének, Gyermán István emléknapján Pécsett.

A hegedűirodalom legszebb művei szólaltak meg kivételes szépségű és tehetségű hegedűművésznők, „a hangszer nagyasszonyainak” előadásában a Kodály Központban  Gyermán Istvánra emlékezve.

A koncert ihletője a legendás egykori koncertmester, Gyermán István,  idén januárjában lenne 80 éves. Ez az a jeles alkalom, amelynek köszönhetően egy teljes napra Pécs  a hegedűművészet központjává vált. Az esti különleges koncertet, amelyen  a hegedű hangja mellett a Virtuózok abszolút győztesének, Kristóf Rékának gyönyörű hangját is élvezhette a közönség, szakmai találkozások és beszélgetések előzték meg a Pécsi Tudományegyetemen. Különlegessége  volt még a  koncertnek, hogy Vajda János külön erre az alkalomra írt Violini No.2 című művének előadásában kizárólag Gyermán István egykori növendékei működtek közre. A tanítványok közül többen a Pannon Filharmonikusok sorát erősítik ma is, ugyanakkor az ország számos pontjáról, valamint külföldről is érkeztek Pécsre hegedűművészek, hogy részesei legyenek ennek a megismételhetetlen alkalomnak. Többek között a város vendége volt a Firenzében élő Csanyi Béla, aki több évtizede a Maggio Musicale  zenekar tagja. A Pannon Filharmonikusokat a Kossuth-, Liszt- és Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett pécsi származású karmester, Ligeti András dirigálta.

Az est több szempontból is egyedülálló volt, ugyanis közreműködőinek jelentős részét Gyermán István karizmatikus személye kötötte össze, azonban valamennyien más oldaláról tudtak bepillantást  nyújtani azene segítségével Pécs emblematikus művészének példaértékű életébe, zenei értékrendjébe és az általa képviselt művészi hagyományba. Igazi kuriózumként együtt lépett szólistaként színpadra Gyermánné Vass Ágnes, a Pannon Filharmonikusok örökös tagja, aki több mint négy évtizeden keresztül volt a zenekar koncertmestere, valamint lánya, Gyermán Júlia, aki a hegedű mellett korábban költőként is bemutatkozott a pécsi közönségnek. Az anya és lánya szólistapáros mellett két további kiváló hegedűművész is fellépett az esten,  Kokas Katalin, Gyermán István egykori tanítványa és Deák Márta, a Pannon Filharmonikusok koncertmestere, a jubileumi program művészeti vezetője.

Deák Márta a londoni Royal Academy of Music posztgraduális képzésén Pauk György növendékeként ugyanazt a zenei hagyományt ismerte meg, amelyet Gyermán István tanult és képviselt. A koncertmester doktori disszertációját a Hubay-hegedűiskoláról írja, amelynek egyik utolsó képviselője volt Gyermán. A koncert és a hozzá kapcsolódó események lehetőséget teremtettek  a magyar hegedőoktatásban a Hubay-iskola szellemiségének felidézésére.

- A szépség iránti igény, az emberek közötti kapcsolatok titokzatossága és egymás misztériumként való szemlélése teljesen kiveszni látszik, nyersebb és ridegebb a valóság, mint régen –fogalmazta meg e szellemiség felidézésének fontosságát, leánya Gyemán Júlia - A puszta zenélésnek az a fajta természetes öröme, a szépségnek az az őszinte szeretete, ami  e két művész hegedűhangjából és a zenéhez való hozzáállásukból áradt, ma már ritkaságszámba megy. Ezen a koncerten fölvillantottuk mindennek az emlékét, megidéztük ezt a fajta szellemiséget.
 
Gyermán Istvánról mint egykori kiváló hegedűtanárról a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán termet neveznek el,  valamint a Kodály Központban a munkásságát bemutató időszaki kiállítás nyílt.


További hírek

  A szem védelmében léptek
2018. 12. 09. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Költözik a piac, megújul a buszállomás
2018. 12. 08. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Új épülettel bővül az orvosi kar
2018. 12. 07. 22:58 pecsi-hirhatar.hu
  Egyenlő esélyekkel
2018. 12. 06. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Tiszta bolygót mindenkinek
2018. 12. 04. 22:46 pecsi-hirhatar.hu
  Négy generáció egy fedél alatt
2018. 12. 04. 22:24 pecsi-hirhatar.hu
  Jubilált a Hesz János Emlékverseny
2018. 12. 02. 21:29 pecsi-hirhatar.hu
  Vonalakban
2018. 12. 01. 01:36 pecsi-hirhatar.hu
  Nyolcadik Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár
2018. 11. 30. 14:11 pecsi-hirhatar.hu
  Heisenberg: a szerelem ereje
2018. 11. 30. 13:57 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport