PÉCSI HÍRHATÁR - Határon átnyúló fejlesztések a gasztronómia jegyében

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.10.17.
 Szerda
Ma Hedvig napja van.
Holnap Lukács napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 04. 29. 21:18     


Határon átnyúló fejlesztések a gasztronómia jegyében
Fenntartható asztal – Kulináris hagyományok és innovációk a Baranya Zöldút mentén címmel újabb turisztikai fejlesztések valósulnak meg magyar és horvát oldalon.

Újabb turisztikai fejlesztések valósulnak meg magyar és horvát oldalon Fenntartható asztal – Kulináris hagyományok és innovációk a Baranya Zöldút mentén címmel.

Az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében folytatódik a Baranya Zöldút fejlesztése. A korábban sikerrel zárult IPA projekt folytatásaként valósul meg ugyanis a Fenntartható asztal – Kulináris hagyományok és innovációk a Baranya Zöldút mentén nevet viselő program két magyar és két horvát partner együttműködésével.

A pályázati úton elnyert 324.695,35 eurós uniós támogatással, 381.994,54 euróból megvalósuló projekt elsődleges célja a nemzetközi együttműködés hatékonyságának növelése, valamint a helyi értékek és örökségek felértékelődésének és felfedezésének elősegítése az ökotudatosság minél szélesebb körben történő elterjesztésével karöltve. E mellett a célok között szerepel az emberek környezettudatos és egészséges életmódra ösztönözése, a határ menti régió lakossága mellett az ide érkező turistáké is.

A program vezető kedvezményezettje a Gyeregyalog.hu Összefogás a Dél-Dunántúli Aktív- és Ökoturizmusért Közhasznú Egyesület, amelynek célja, hogy kiaknázza a hagyományos gasztronómia rejtett lehetőségeit a turisták által kevésbé látogatott településeken, a Baranya Zöldút mentén. Ennek érdekében Cserkút Község Önkormányzatával, a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetségével, Kneževi Vinogradi Járással, ezen belül annak központjával, Hercegszöllőssel közösen olyan ételekhez kötődő innovatív és piacképes termékeket kíván létrehozni, amelyek amellett, hogy a „fenntartható asztal” elemei lehetnek, szélesítik a régió turisztikai kínálatát.

Az egyesület fő tevékenységei közé tartozik, hogy a gyógy- és az ehető vadon termő növényeket, illetve az erdei és mezei gombákat újból beemelje a mindennapi gasztronómiai gyakorlatba, valamint, hogy felélessze a régmúlt ételkészítési technológiáit és újra divatba hozza az elfeledett konyhai eszközök használatát.  Az újfajta gasztronómiai megközelítést amellett, hogy fesztiválok népszerűsítik, tudományos kutatások is kísérik.

A projekt keretében turisztikai fejlesztésekre is sor kerül. A magyar oldalon, a Nyugat-Mecsek lankáin elterülő Cserkúton, egy üresen álló épületben korszerű konyhával felszerelt gasztronómiai és kulturális rendezvényházat alakítanak ki, ami elsődlegesen gasztro-kulturális rendezvényeknek ad majd helyet. Helyszínéül szolgál majd a tradicionális eszköztárat a modern technológiákkal ötvöző közös főzéseknek, gasztronómiai témájú workshopoknak és tréningeknek, közösségi rendezvényeknek.

A határon átnyúló turisztikai együttműködés keretében a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége az ökotudatosság mindennapi gondolkodásba történő átültetésében, valamint a Baranya Zöldút által nyújtott turisztikai lehetőségek népszerűsítésében, marketingjében vállal szerepet. Rendezvényeken, táborokban népszerűsíti az ökotudatos életmódot, valamint interaktív, kreatív foglalkozásokat szervez óvodásoknak, iskolásoknak. Hercegszöllős a helyi termék piac fejlesztésével, képzésekkel járul hozzá a helyi értékek presztízsének növekedéséhez, a térség turisztikai fogadó feltételeinek javításához.

Az év végén záruló projekt keretében létrejövő új, egyedi turisztikai attrakciók várhatóan több turistát vonzanak majd a térségbe, amelynek eredményeként nemcsak megnő a régió turizmusban betöltött szerepe, hanem egyben a gazdasági fellendülést is segítik.


További hírek

  Új tanév zenével fűszerezve
2018. 10. 16. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Még van mit tenni...
2018. 10. 15. 21:32 pecsi-hirhatar.hu
  Okos megoldásokkal az okos térségért
2018. 10. 14. 17:59 pecsi-hirhatar.hu
  Groteszk, zavarba ejtő óriás szobrok
2018. 10. 13. 22:08 pecsi-hirhatar.hu
  Változások a munkanap áthelyezés miatt
2018. 10. 12. 02:20 pecsi-hirhatar.hu
  C1 – CSERDI - világon egyedül álló cigány élelmiszer logisztikai központ
2018. 10. 12. 02:01 pecsi-hirhatar.hu
  Új értelmet nyer a kettő az egyben
2018. 10. 11. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Mecsek-rali MARB betétfutammal, változó helyszínekkel
2018. 10. 10. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Konyha, étterem és új tantermek
2018. 10. 09. 22:20 pecsi-hirhatar.hu
  Élménykert és pihenő sziget
2018. 10. 08. 21:54 pecsi-hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport