PÉCSI HÍRHATÁR - Invisible Pro - az antibakteriális bőrkesztyű

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.04.22.
 Csütörtök
Ma Csilla napja van.
Holnap Béla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 12. 17. 19:46     


Invisible Pro - az antibakteriális bőrkesztyű
Antibakteriális kesztyűt fejlesztett a Pécsi Tudományegyetem és a Karma Pécsi Kesztyű.

A Pécsi Tudományegyetem és a Karma Pécsi Kesztyű antibakteriális kesztyűt fejlesztett.

Napjainkban hatalmas kockázatot jelentenek a helyi és világméretű fertőzéses megbe-tegedések. Ezek gyors terjedésének legfőbb oka a személyes kontaktus mellett a kórokozóktól hemzsegő felületek érintése, ugyanis a legtöbb kórokozó hosszú ideig képes a különböző felületeken fertőzőképes maradni.

 

A Karma Pécsi Kesztyű és a Pécsi Tudományegyetem annak érdekében fogott össze, hogy e kórokozók legyőzésére hatékony, egyúttal komfortos megoldást találjon. Így született meg az „Invisible Pro” an-tibakteriális bőrkesztyű.

„Felületfertőtlenítésre általában olyan vegyületeket használunk, mint például az etanol, izopropil-alkohol vagy a hidrogén-peroxid.” – hangsúlyozza  Márk László, a PTE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet kutatója, a projekt szakmai vezetője.

Kitért arra is, hogy ezek a felületre juttatva hatékonyan csökkentik ugyan a csíraszámot, azonban hatásuk legfeljebb néhány óráig mutatható ki. Kiemelte, a Karma Pécsi Kesztyűvel való együttműködés során egy olyan újszerű, fizikailag és kémiailag stabil vegyületkeveréket és bőrimpregnálási technológiát fejlesztettünk ki, amely hosszú távon fejti ki antibakteriális hatását.

A Karma Pécsi Kesztyű nemcsak egy márkanév, hanem  egy kesztyűket gyártó cég. Har-minc embernek adnak munkát, akik  hagyományos kézi technológiával készítenek bőrkesztyűket Európa neves márkái számára.

Hornicz Bernadett, a családi vállalkozás gazdasági vezetője így emlékezik vissza a projekt indulására: „A pandémia kezdetén láttuk a nemzetközi és hazai piacainkon kialakult helyzetet. Az első elképzelésünk az volt, hogy egy olyan kesztyűt készítsünk, ami segít az embereknek a gumikesztyű leváltásában. Erre született meg a fertőtleníthető bőrkesztyű. Nemzetközi és hazai piacon is keresett lett a termék, így ez arra sarkallt minket, hogy továbbfejlesszük.

Kitért arra is, az ötletük megvolt, de a megvalósításához nem rendelkeztek a megfelelő kom-petenciákkal, ezért a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarához fordultak, az egye-temmel való együttműködéshez hathatós segítséget nyújtottak. Kiemelte, a dr. Márk Lászlóval való találkozás hozta meg az áttörést, aki az általuk szinte elképzelhetetlen fejlesztést megvalósította. Minden félelmük ellenére egy piacképes, hétköznapi használatra tökéletesen megfelelő, és a jelen egészségügyi helyzetben fontos technikai tudással rendelkező termék jött létre.

A Pécsi Tudományegyetem felkarolta az elképzelést, így a családi manufaktúra és az egyetem egymásra találásából egy vadonatúj innováció született. Néhány hónap alatt elkészültek az első prototípusok, amelyeket az Európai Unió által meghatározott nemzetközi szabványok alapján vizsgáltak az egyetem szakemberei a laboratóriumokban. A termékcsalád antibakteriális hatásának eredményességét, és az impregnált felület fizikai és kémiai kopásának mértékét egyaránt tesztelték. Mára eljutottak odáig, hogy piacra kerülhet a bizonyítottan antibakteriális, strapabíró bőrkesztyű.


További hírek

  Online stand-up fizika show
2021. 04. 22. 01:47 pecsi-hirhatar.hu
  Szociális munka és szociális ökológia
2021. 04. 21. 19:34 pecsi-hirhatar.hu
  Szinte a valóságossal azonos zenei élmény
2021. 04. 20. 14:58 pecsi-hirhatar.hu
  Otthonfelújítások: A 3+3-ból több is lehet, mint 6
2021. 04. 19. 14:46 pecsi-hirhatar.hu
  Világszínvonalú kutatások – egyre több szabadalom
2021. 04. 17. 18:52 pecsi-hirhatar.hu
  Az égi színtársulathoz csatlakozott Törőcsik Mari
2021. 04. 16. 20:13 pecsi-hirhatar.hu
  Jövőbeli vállalkozásuk sikeréhez ad segítséget
2021. 04. 14. 11:00 pecsi-hirhatar.hu
  Angolul mérték össze földrajz tudásukat
2021. 04. 14. 10:37 pecsi-hirhatar.hu
  Elfogták a trafikrablót
2021. 04. 12. 20:07 pecsi-hirhatar.hu
  A vásártér új arculatát építészhallgatók tervezték meg
2021. 04. 11. 11:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport