PÉCSI HÍRHATÁR - Ismét a mesék birodalmába viszi nézőit a Pécsi Balett

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.04.02.
 Csütörtök
Ma Áron napja van.
Holnap Buda, Richárd napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 02. 25. 21:35     


Ismét a mesék birodalmába viszi nézőit a Pécsi Balett
Ebben az esztendőben a Piroska és a farkas történetét dolgozza fel a tánc nyelvén a Pécsi Balett.

Március 28-án mutatja be a Pécsi Balett új mesebalettjét a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Mint Uhrik Dóra, a mesebalett rendezője elmondta, ez az a mese, amit minden gyermek, kicsi és nagy egyaránt jól ismer, így könnyedén hozzá tudták kapcsolni a missziójukat, a tánc műfajának népszerűsítését és vállalt feladatukat, az ifjúságnevelést, éppen ezért egy balett-termi jelenettel kezdődik az előadás, amelyben Piroska az egyik balerina. A gyermekeknek szóló előadásaiban a Pécsi Balett mindig arra törekszik, hogy a magas színvonalú tánctechnika mellett legalább olyan fontos szerepet kapjon  a humor, a játékosság. A társulat balettosai remek karakterábrázolók, így biztosan el fogják varázsolni játékukkal a közönséget. 

Szólt arról is, hogy a  történet alapjainak megtartásával ehhez hasonló egyedi alkotói elképzelések is lesznek az ő változatukban, hiszen ha egy rendező, vagy egy koreográfus ismert mesét dolgoz fel, általában sajátos elemekkel színesíti. Őt magát inspirálta továbbá az is, hogy nincs balett változata ennek a mesének, éppen ezért ritkán jelenik meg a táncszínpadokon. Az előadás is eltér a megszokottól, a már említett balett-termi kezdés mellett a mesében eddig nem ismert új figurák is megjelennek és megelevenedik az erdő is. A nagymama mókás lesz, a farkas rendkívül rafinált, de természetesen náluk is elnyeri méltó büntetését. 


Mindehhez a mesebalett koreográfusa, Molnár Péter a következőket tette hozzá, nagyon összetett feladat egy mese megjelenítése, elmondása a tánc nyelvén, hiszen a színpadképnek, a jelmezeknek, a zenéknek, és a táncnak egyaránt mesélnie kell. Arra kell törekedni, hogy a történet minél érthetőbb legyen. Ügyelni kell a játékosságra, a humorra, a kedves figurák és a negatív karakterek arányos megjelenítésére. Fontos, hogy átmenjen a mese üzenete, minden szereplőnek egyéniséget kell adni személyre és karakterre szabott mozgásanyaggal.

Hangsúlyozta, fontos, hogy könnyedén követhető és szórakoztató legyen, jól megkülönböztethető színes karakterekkel. Bízik benne, hogy sikerül megragadni és lekötni a kis nézőik figyelmét, akik az előadás minden pillanatát élvezni fogják.  Kitért arra is, hogy nagyon boldog volt, amikor felkérték a koreográfia elkészítésére, de  egy kicsit meg is ijedt a feladattól. Nagyjából tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne, hogy egyszer szeretne a Pécsi Balettnek koreografálni, az álma végül valóra vált. Az eltelt négy évben, 2016 óta három egyfelvonásos koreográfiát készíthetett a társulatnak, azonban eddigi pályájának legnagyobb kihívása a Piroska és a farkas mesebalett.
(fotó: Fabinyi )


További hírek

  Elhunyt Peskó Zoltán
2020. 04. 01. 18:14 pecsi-hirhatar.hu
  Bázisintézmény lett a Gandhi
2020. 04. 01. 18:04 pecsi-hirhatar.hu
  Az intézkedések lassítják a járvány terjedését
2020. 03. 30. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Korlátozások a hulladékudvarokban
2020. 03. 29. 03:13 pecsi-hirhatar.hu
  Vasárnap indul a nyári időszámítás
2020. 03. 28. 03:01 pecsi-hirhatar.hu
  Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
2020. 03. 27. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Esténként „tapsol” a TV-torony Pécsett
2020. 03. 26. 17:59 pecsi-hirhatar.hu
  Egy hét múlva megszűnnek
2020. 03. 25. 15:23 pecsi-hirhatar.hu
  Bezár a vásárcsarnok, életbe lép a hétvégi menetrend
2020. 03. 24. 16:21 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdik a vírusellenes hatóanyagok tesztelését
2020. 03. 23. 20:27 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport