PÉCSI HÍRHATÁR - Kákicson tesztelik a rendszert

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2017.11.22.
 Szerda
Ma Cecília napja van.
Holnap Kelemen napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 10. 16. 22:17     


Kákicson tesztelik a rendszert
Aquaprofit Zrt. innovatív fejlesztése vízhiányos térségek, katasztrófa sújtotta övezetek vagy menekülttáborok vízellátását is képes biztonságosan megoldani.

Az egész világon több ezer ember ivóvízellátását oldhatja meg a teljes egészében magyar tulajdonban lévő Aquaprofit Zrt. innovatív fejlesztése, az integrált, intelligens, moduláris berendezés csoport, az IWAT, ami az áramot és vízvezetéket nélkülöző területek, vízhiányos térségek, katasztrófa sújtotta övezetek vagy menekülttáborok vízellátását is képes biztonságosan megoldani.


A prototípus tesztelése jelenleg a Baranya megyei Kákicson folyik. S, miért éppen ott? Egyszerű a válasz, mert  nem kis kihívást jelent az ott felszínre hozott magas vas, magán és arzéntartalmú nyersvíz ihatóvá tétele. A Baranya-Víz Zrt. szigetvári üzemigazgatósága pedig partner volt abban, hogy a cég által kifejlesztett négy konténerből álló integrált, intelligens, moduláris berendezés csoportot letelepítse. Kákicson a felszínre hozott vizet jelenleg hagyományos módon és az új rendszer segítségével is tisztítják.
    
A maga nemében egyedülálló rendszert - ugyanis az egészséges ivóvíz előállítása mellett közösségi szolgáltatásokat is nyújt - tavaly Budapesten a Fenntartható Vízipari Megoldások Szakmai vásárán mutatták be. Létrehozásához a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 200 milliós támogatást nyújtott.


- Mint vízgazdálkodással foglalkozó cég  kerestük a megoldást arra, hogy miként tudnánk segítséget nyújtani azokban a térségekben, ahol az egészséges ivóvíz jelentős problémát jelent, s egyben olyan rendszert hozzunk létre, s ami a gazdasági haszna mellett társadalmi célokat is szolgál  – mondja Nádasi Tamás az Aquaprofit Zrt. elnöke.


Szólt arról is, számba vették mely területek azok, ahol ilyen moduláris, könnyen telepíthető, saját energiaellátó-rendszerrel felszerelt, s egyben közösségi célokat is szolgáló intelligens, integrált víztisztító rendszer nagy segítséget jelenthet. Többek között ilyenek lehetnek a menekült táborok, amelyek egészséges ivóvízzel történő ellátása nem kis problémát jelent, de hasonlóan nagy hasznát vennék akár hazánkban is azokban a térségekben, ahol magas a nyersvíz arzén, vas és magántartalma, vagy akár Afrikában, a Közel-Kelet országaiban.


A négy - tisztító, csomagoló, energiaellátó és közösségi - konténerből álló rendszer működtetéséhez elsősorban megújuló energiát használnak fel, ami naponta akár tízezer ember részére  tud egészséges ivóvizet hosszú távon, fenntartható módon az arzén illetve egyéb szennyező anyagok kiszűrésével előállítani. A működéséhez szükség energiát környezetbarát módon, a négy konténert összekötő  napelemekkel állítják elő és akkumulátorokban tárolják. A tisztított vizet igény szerint csomagolni is tudják. A közösségi térben kialakított orvosi rendelőben pedig akár kisebb műtétek is elvégezhetők.További hírek

  Előre tör a Z generáció
2017. 11. 22. 02:59 pecsi-hirhatar.hu
  Az elv fontosabb, mint a pénz
2017. 11. 21. 18:11 pecsi-hirhatar.hu
  Felavatták a Jubileumi Ligetet
2017. 11. 20. 03:03 pecsi-hirhatar.hu
  Elmélet és gyakorlat találkozása
2017. 11. 19. 02:48 pecsi-hirhatar.hu
  Élet és halál táncai
2017. 11. 18. 02:42 pecsi-hirhatar.hu
  Előzetesbe került
2017. 11. 17. 21:15 pecsi-hirhatar.hu
  MagyarBrands díj a Zsolnay Negyednek
2017. 11. 16. 21:40 pecsi-hirhatar.hu
  Planetáriumok és oktatás
2017. 11. 15. 21:56 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban a meddőhányók
2017. 11. 14. 19:13 pecsi-hirhatar.hu
  Új épülettel bővül az orvosi
2017. 11. 13. 14:05 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport