PÉCSI HÍRHATÁR - Kákicson tesztelik a rendszert

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.12.19.
 Szerda
Ma Viola napja van.
Holnap Teofil napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 10. 16. 22:17     


Kákicson tesztelik a rendszert
Aquaprofit Zrt. innovatív fejlesztése vízhiányos térségek, katasztrófa sújtotta övezetek vagy menekülttáborok vízellátását is képes biztonságosan megoldani.

Az egész világon több ezer ember ivóvízellátását oldhatja meg a teljes egészében magyar tulajdonban lévő Aquaprofit Zrt. innovatív fejlesztése, az integrált, intelligens, moduláris berendezés csoport, az IWAT, ami az áramot és vízvezetéket nélkülöző területek, vízhiányos térségek, katasztrófa sújtotta övezetek vagy menekülttáborok vízellátását is képes biztonságosan megoldani.


A prototípus tesztelése jelenleg a Baranya megyei Kákicson folyik. S, miért éppen ott? Egyszerű a válasz, mert  nem kis kihívást jelent az ott felszínre hozott magas vas, magán és arzéntartalmú nyersvíz ihatóvá tétele. A Baranya-Víz Zrt. szigetvári üzemigazgatósága pedig partner volt abban, hogy a cég által kifejlesztett négy konténerből álló integrált, intelligens, moduláris berendezés csoportot letelepítse. Kákicson a felszínre hozott vizet jelenleg hagyományos módon és az új rendszer segítségével is tisztítják.
    
A maga nemében egyedülálló rendszert - ugyanis az egészséges ivóvíz előállítása mellett közösségi szolgáltatásokat is nyújt - tavaly Budapesten a Fenntartható Vízipari Megoldások Szakmai vásárán mutatták be. Létrehozásához a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 200 milliós támogatást nyújtott.


- Mint vízgazdálkodással foglalkozó cég  kerestük a megoldást arra, hogy miként tudnánk segítséget nyújtani azokban a térségekben, ahol az egészséges ivóvíz jelentős problémát jelent, s egyben olyan rendszert hozzunk létre, s ami a gazdasági haszna mellett társadalmi célokat is szolgál  – mondja Nádasi Tamás az Aquaprofit Zrt. elnöke.


Szólt arról is, számba vették mely területek azok, ahol ilyen moduláris, könnyen telepíthető, saját energiaellátó-rendszerrel felszerelt, s egyben közösségi célokat is szolgáló intelligens, integrált víztisztító rendszer nagy segítséget jelenthet. Többek között ilyenek lehetnek a menekült táborok, amelyek egészséges ivóvízzel történő ellátása nem kis problémát jelent, de hasonlóan nagy hasznát vennék akár hazánkban is azokban a térségekben, ahol magas a nyersvíz arzén, vas és magántartalma, vagy akár Afrikában, a Közel-Kelet országaiban.


A négy - tisztító, csomagoló, energiaellátó és közösségi - konténerből álló rendszer működtetéséhez elsősorban megújuló energiát használnak fel, ami naponta akár tízezer ember részére  tud egészséges ivóvizet hosszú távon, fenntartható módon az arzén illetve egyéb szennyező anyagok kiszűrésével előállítani. A működéséhez szükség energiát környezetbarát módon, a négy konténert összekötő  napelemekkel állítják elő és akkumulátorokban tárolják. A tisztított vizet igény szerint csomagolni is tudják. A közösségi térben kialakított orvosi rendelőben pedig akár kisebb műtétek is elvégezhetők.További hírek

  Hrabovszky utca 10.
2018. 12. 18. 02:05 pecsi-hirhatar.hu
  Az elsők között hat baranyai
2018. 12. 17. 02:21 pecsi-hirhatar.hu
  Szövik a város zeneszövetét
2018. 12. 16. 02:21 pecsi-hirhatar.hu
  Veszprém mellett döntöttek
2018. 12. 15. 02:12 pecsi-hirhatar.hu
  Közösen Afrikáért
2018. 12. 14. 22:44 pecsi-hirhatar.hu
  Terrorizmus elleni fellépés
2018. 12. 13. 23:27 pecsi-hirhatar.hu
  Idén először
2018. 12. 12. 22:22 pecsi-hirhatar.hu
  Sikeres volt a program határon innen és túl
2018. 12. 11. 21:57 pecsi-hirhatar.hu
  Turizmusról a Medvehagyma Házban Orfűn
2018. 12. 10. 21:11 pecsi-hirhatar.hu
  A szem védelmében léptek
2018. 12. 09. 02:08 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport