PÉCSI HÍRHATÁR - Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.04.18.
 Csütörtök
Ma Andrea napja van.
Holnap Emma napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 06. 06. 21:59     


Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.

Adószakértők, adótanácsadók, könyvvizsgálók, pénzügyi és számviteli szakemberek és elméleti, a tudomány területén tevékenykedők fejtették ki véleményüket a gazdaság fenntarthatóságról, ellenállóképességéről.

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara adott otthont  kétnapos rendezvények, amelynek idei különlegessége az volt, hogy egy időben több konferencia - közöttük egy nemzetközi is - zajlott és az egye szekciók átjárhatók voltak. A pénzügy és számvitel szakma képviselői számos területen cserélhették ki tapasztalataikat, adhatták át tapasztalataikat egymásnak a nemzetközi szintem is a folyamatosan változó adózási és számviteli szabályokról. E mellett képet kaphattak arról is, milyen kihívásokkal kell szembenézni az idei, vagy akár a jövő évi   költségvetés megvalósításakor, megtervezésekor, hogyan fékezhető meg az infláció, mekkora szerepe lesz a jövőben ezekben a szakmákban a digitalizációnak, az ellenőrzési hivatal milyen területeket helyez a középpontjába, milyen adójogszabály-változások várhatók, mindezek hogyan hatnak egymásra, milyen következményeket vonnak maguk után, hogyan lehet ezeket a hatásosan kezelni.

A konferencián arra is választ kerestek a résztvevők, milyen irányba megy el a digitalizáció a számvitel és adózás területén,  de terítékre kerültek a vállalkozások tulajdonában lévő, esetleg bérelt ingatlanok adózási szabályai, ahogyan az is, hogy végre meg kellene pontosan határozni mit is jelent adótanácsadónak lenni.

Elhangzott egy könyvelőnek, adószakértőnek nagyon sok területhethez kell érteniük, sőt naprakész tudással kell rendelkezniük. Javaslat hangzott el, hogy jelöljenek ki számukra is egy napot - szeptember 21-t, Szent Márton napját -  amikor őket ünnepli az egész ország.


Ahogy évről, évre idén is a meghívott előadók között volt  Kovács Árpád, aki jelenleg a Költségvetési Tanács elnöke. Előadásában az állami büdzsé, a jövő évi költségvetés helyzetét elemezte. Többek között elmondta, jelentős erőfeszítések árán, takarékossággal és szerencsés külső körülmények esetén teljesíthető a jövő  évi költségvetési terv, a kormány a jelenlegi bizonytalan világ gazdasági környezetben is képes lehet a korábbi években elért eredményeket - így a rezsicsökkentést, a családtámogatási rendszert - megőrizni, esetleg további lépéseket tenni űjabb lehetőségek bevezetésére.

Hangsúlyozta, komoly eredmény, hogy eddig is a kormányzat meg tudta őrizni az emberek jólétét szolgáló alapvető  vállalásait az inflációs hatások, és annak ellenére, hogy "a hátszelet biztosító gazdasági tendenciák megszakadtak", így például már nem áll rendelkezésre olcsó energia, s nem áramlanak az országba olyan mértékben európai források, mint korábban. Valami elindult, de még nagyon törékenyek, a mostani költségvetés feladata az elmúlt években elért eredmények megtartása, miközben a szolgáltatásokhoz kapcsolódó kiadások nőnek ugyan állami szinten  jelentősebb elvonásokra került sor, még el sem indult, ugyan betervezett beruházások nem valósulnak meg. Sok még a kérdés, hogy bizonyos területeket az állam milyen forrásokból lesz képes  finanszírozni, esetleg emelni az arra fordítandó összegeket. A negatív hatások ellenére várhatóan az államháztartás képes lesz a GDP-arányos államadósság csökkentésére is, ami 2026-re 65 százalékon, a pandémia előtti szinten lehet ismét.

Kitért arra is, jelenleg nagy kérdés, hogy a globalizáció milyen irányba folytatódik, a világ kétpólusúvá válása - Kína előretörésével- figyelhető  meg.  Az eltelt évek az apokalipszi esztendei voltak, migráció, háború és jeélentős infláció sújtotta és sújtja a térséget. A klasszikus értelemben vett állam  deintegrációja megkezdődött, amelynek oka Kína gazdasági előretörése.

A Penta Unió Oktatási Centrum, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Penta Akadémia Alapítvány által közösen megrendezésre került tanácskozásnak a hagyomokhoz híven a Pécsi Tudományegyetem Közgazdságtudományi Kara adott helyet és volt egyben a házigazdája.


További hírek

  Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
2024. 04. 18. 21:05 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban az okosotthon
2024. 04. 16. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
2024. 04. 13. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Április 11. a Parkinson betegek világnapja
2024. 04. 11. 22:55 pecsi-hirhatar.hu
  A versek veszik birtokba a várost
2024. 04. 09. 21:59 pecsi-hirhatar.hu
  Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
2024. 04. 06. 20:40 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarok az unió építési piacán
2024. 04. 05. 08:50 pecsi-hirhatar.hu
  A baj nem jár egyedül
2024. 04. 02. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  Tavaszt hozó húsvét
2024. 03. 31. 03:32 pecsi-hirhatar.hu
  Húsvétvasárnap óraállítás
2024. 03. 30. 02:34 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport