PÉCSI HÍRHATÁR - Közösen ünnepel Pécs és Eszék

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.08.13.
 Csütörtök
Ma Ipoly napja van.
Holnap Marcell napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 06. 29. 18:16     


Közösen ünnepel Pécs és Eszék
Bringás „cseretúrával” ünnepli Pécs és Eszék Horvátország uniós csatlakozását. Vasárnap reggel fél 8-kor száz kerékpáros indul Pécs belvárosából Eszékre, míg onnan ugyanennyi Baranya központja felé.

Nincs határ és nincs távolság, Horvátország uniós csatlakozása előtti napon egyedülálló rendezvény helyszíne lesz Pécs.

 

Bringás „cseretúrával” ünnepli Pécs és Eszék Horvátország uniós csatlakozását. Vasárnap reggel fél 8-kor száz kerékpáros indul Pécs belvárosából Eszék, míg onnan ugyanennyi Baranya központja fel. A két csapat Beremenden találkozik, ahol köszöntik egymást, pihennek egy kicsit, majd folytatják az útjukat Eszék, illetve Pécs felé, ahol a kerékpáros küldöttség tagjai részt vesznek a hivatalos csatlakozási ünnepségeken. Hétfőn indulnak vissza, s  Kisharsányban összetalálkozva megosztják egymással élményeiket.

 

Az BIKE.U. ötletgazdája, a Pécsett élő holland - aki kerékpárjával már bejárta  egész  Európát - Simon Wintermans egyebek mellett elmondta, a a sportos, vidám akció megmutatja, hogy Eszék és Pécs olyan közel fekszik egymáshoz, hogy egyetlen nap alatt kerékpárral is megehető az út.

 

Pécs is fontosnak tartja az akciót, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a város alpolgármestere, Nagy Csaba maga is  kerékpáron teszi meg az utat. Hangsúlyozta, Pécs és Eszék között több évtizedes múltra tekint vissza a testvérvárosi kapcsolat. Kitért arra is, a határ megszűnésével pedig további üzleti, gazdasági lehetőségek előtt nyílnak meg a kapuk, ami új fejlődési irányokat jelenthet mind a két városnak nemcsak a gazdaság, a turizmus terén is.

 

Vasárnap este egyedülálló rendezvény helyszíne lesz a mecsekalji város. Horvátország uniós csatlakozásának előestéjén a magyarországi horvátokkal közösen nagyszabású ünnepséggel köszöntik a település lakói a 28. európai tagállamot. Az esemény házigazdája Pécs, valamint Vujity Tvrtko, Pécs Város Jószolgálati nagykövete, a program egyik ötletgazdája lesz. Az eseményen részt vesz és beszédet  Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

 

Az egész napon át tartó  ünnepség keretében lesz kétnyelvű szentmise, fellépnek horvát és magyar népi együttesek, valamint komoly és könnyűzenei koncertek színesítik a programot. Az este sztárvendége, Horvátország egyik legismertebb könnyűzenei csapata, a Srebrna Krila lesz.

 

S, hogy miben rejlik egyediségek e rendezvénynek? Abban, hogy egy másik országban élő államalkotó nemzetiség a többségi társadalommal együtt köszönti saját anyaországát az unióba lépés alkalmából. Ilyen jellegű eseményre eddig Európában máshol még nem került sor. A rendezvény együttműködő partnere a Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusa, jelen lesz Horvátország magyarországi nagykövete, pécsi főkonzulja, és részt vesznek Horvátország és a hazai horvát közösség képviselői is.


További hírek

  Láthatóvá tett láthatatlan munka
2020. 08. 12. 21:40 pecsi-hirhatar.hu
  Az okos szálloda jelentheti a jövőt
2020. 08. 11. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  Vadpörköltet, szarvas kolbászt kínáltak
2020. 08. 09. 20:20 pecsi-hirhatar.hu
  Élettel telt meg a Káptalan utca Pécsett
2020. 08. 08. 14:06 pecsi-hirhatar.hu
  Fényfikciók a Káptalan utcában
2020. 08. 07. 14:26 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb cég települt be a Déli Ipari Parkba
2020. 08. 06. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Mindenki szívében van egy dallam
2020. 08. 05. 08:20 pecsi-hirhatar.hu
  Siker volt a Nő-Köz-Pont Kisharsányban
2020. 08. 04. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  A szerződéses ár megállapodás kérdése
2020. 08. 02. 20:43 pecsi-hirhatar.hu
  Csúcskategóriás CT segít a diagnózis felállításában
2020. 08. 01. 20:10 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport