PÉCSI HÍRHATÁR - Közösségi terasz hajléktalanoknak

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.03.03.
 Szerda
Ma Kornélia napja van.
Holnap Kázmér napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 10. 19. 19:37     


Közösségi terasz hajléktalanoknak
Pécsi építész hallgatók hajléktalanoknak építettek közösségi teraszt.

Kerti pihenőt alakítottak ki hajléktalanok számára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának építész hallgatói Pécsett.

A társas programok megrendezésére alkalmas akadálymentes közösségi teret önkéntes munkával hozták létre, és a tervezésben nagy számban vettek részt a karon tanuló külföldi diákok is. Öt évvel ezelőtt a társadalmi problémákra való érzékenyítés céljából hozták létre oktatók a Szolidáris Építészet Kutatócsoportot, hogy az egyetemi képzés alatt olyan szociális problémákat is megismertessenek a hallgatókkal, amelyekkel az életben is szembesülhetnek, és amelyekre akár építészként hatással lehetnek. Az előző években született tervek után ez már a második olyan projekt volt, amelyben a papírra vetett elképzelések valósággá váltak.

Négy éve, 2016 februárjában tartották a kutatócsoport első „Lakni Kell” rendezvényét, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a hajléktalanságban élők helyzetére. A kezdeti beszélgetős programokat hamarosan a cselekvés váltotta fel, tavaly például egy workshopot tartottak, amelyben Pécs főterére terveztek egy, a városlakók figyelmét felkeltő látványos installációt. Egy befejezetlen házat idéző, alumínium dobozokból épített falat emeltek a hajléktalan emberek által használt pad köré, az installáció létrehozásába a városlakókat is bevonták. Az építkezéshez felhasznált visszaváltható aludobozokat és az újrahasznosítható építőanyagokat az installáció lebontása után felajánlották a rászorulóknak. Ez év elején már olyan konkrét segítséget szerettek volna nyújtani, amit tartósan tudnak használni a fedél nélkül élők, így született meg egy közösségi terasz terve.

Dányi Tibor Zoltán adjunktus, a kutatócsoport vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy minden építésznek, vagy az építészképzésben résztvevő diáknak fontos szembesülnie azokkal a súlyos társadalmi problémákkal és kérdésekkel, amelyek megoldásában valamilyen formában ők is részt tudnak vállalni. Építészként ugyanos olyan eszközök vannak a kezükben, amelyek ha nem is alkalmasak a problémák megoldására, de a figyelemfelhívásra igen.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának Építész Szakmai Intézete és a b2 Transzdiszciplináris Szakkollégium szervezésében zajló Lakni Kell projekt keretében az építészhallgatók idén a baranyai megyeszékhely hajléktalan-ellátásával foglalkozó Támasz Alapítványt keresték meg, hogy segítsenek témát találni a workshophoz. Ők ajánlották a hajléktalanok ápolóotthonát, ahol olyan fedél nélkül élő emberek élnek, akik betegségük miatt képtelenek saját maguk ellátására. Sokan közülük mozgásukban korlátozottak, az otthonban lakók mintegy fele kerekesszékkel közlekedik, így szinte nem is tudnak kimozdulni az épületből. Az egyetemisták az intézmény dolgozói által megismerték az otthon életét, a helyszínbejáráson pedig személyesen is találkoztak a hajléktalan emberekkel. Több mint 50 hallgató vett részt a workshopon, majd kisebb csapatokra osztódva készítették el terveiket. A cél az volt, hogy olyan akadálymentes közösségi teret hozzanak létre, ahol az otthon lakói kényelmesen el tudják tölteni a szabadidejüket, és közösségi programokat tudnak szervezni.


További hírek

  Már nemcsak álom
2021. 03. 02. 19:59 pecsi-hirhatar.hu
  A környezettudatosság minden időben fontos
2021. 03. 01. 20:29 pecsi-hirhatar.hu
  Örömet hozó kétezer tábla szeretetcsoki
2021. 02. 28. 19:42 pecsi-hirhatar.hu
  Az új igazgató Andricz Bertold
2021. 02. 26. 19:55 pecsi-hirhatar.hu
  Hajléktalanokat bántalmaztak
2021. 02. 25. 20:21 pecsi-hirhatar.hu
  Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
2021. 02. 23. 21:21 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetünk hímes tojásai 2021
2021. 02. 21. 18:59 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdődött a faszobrok restaurálása
2021. 02. 20. 13:56 pecsi-hirhatar.hu
  Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés
2021. 02. 19. 19:09 pecsi-hirhatar.hu
  Két "enfarkába harapó kelgyó”
2021. 02. 18. 01:14 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport