PÉCSI HÍRHATÁR - Különleges lehetőség száz diáknak

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.07.24.
 Szerda
Ma Kinga, Kincső napja van.
Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 10. 24. 23:02     


Különleges lehetőség száz diáknak
Különleges lehetőség részesei lehet száz baranyai diák, akik meghívást kaptak Rákász Gergely pécsi interaktív látványkoncertjére.

A Baranya Megyei Önkormányzat, összefogva az Arany János Tehetséggondozó Programot koordináló Pécsi Leöwey Klára Gimnáziummal és Rákász Gergely orgonaművésszel, különleges lehetőséget biztosít a program diákjainak.

Rákász Gergely orgonaművész Amerikában végezte tanulmányait, ahonnan több, mint tíz évvel ezelőtt hazánkban újszerű koncertezési formát hozott magával. Hangversenyein zenei idegenvezetést tart hallgatóságának, a zeneszerzők életébe is betekintést ad. 

A Lords of the Organ sorozat a hangszer legnagyobb szerzőit és örökéletű műalkotásaikat állítja színpadra a következő években. Az Orgona Lordjai olyanok a hangszer történetében, mint egy-egy bíbor színű könyvjelző az örökkévalóság enciklopédiájában. A kötet Bachnál természetesen minden évben kinyílik, majd jobban és kevésbé ismert mesterművek között lapozgatunk, a bravúros orgona átiratok pedig mindig más, nem orgona szerzőt emelnek a Lordok közé. A koncert tehát egyszerre kínál jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket, és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából.

 

A művész 100 jegyet ajánlott fel az október 25-i koncertjére. A hangversenyt  követően rögtönzött orgona-bemutatót  is tart majd a diákoknak. Rákász Gergelytől nem áll távol a jótékonyság, az elmúlt években számos koncertet adott egy-egy nemes cél érdekében.

-Nagyon sok olyan ember van az életemben, akinek nem tudok eléggé hálás lenni, és soha nem tudom megfizetni azt, amit értem tett. Vagy azért, mert nem szorul rá, vagy azért, mert már meghalt. Ez csak úgy működik, hogy az ember a következő generáció irányába adja tovább azt a jót, azt a rengeteg energiát, amit ő kapott– hangsúlyozta  az orgonaművész.

A diákok kiválasztásához segítséget nyújtott  Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke. Mint elmondta, a  Kincses Baranya Fesztiválra készülve ismerkedett meg Rákász Gergellyel, és hamar kiderült, hogy hasonlóan gondolkodnak, ugyanis  ő is elkötelezett a tehetséggondozás és Baranya iránt egyaránt. Kitért arra is, hogy több közös programot is terveznek, ezek egyike  az a koncert, amelyre száz jegyet ajánlott fel a művész.

A  most útjára indított program is része annak a törekvésnek, hogy Baranyában  azok a gyerekek és felnőttek is eljuthassanak színvonalas kulturális eseményekre, akiknek más módon erre nem lenne lehetőségük. Ennek érdekében vette fel a kapcsolatot az Arany János Tehetséggondozó Programot bonyolító Pécsi Leöwey Klára Gimnázium igazgatójával, Zalay Szabolccsal.

Mindehhez Zalay Szabolcs a következőket tette hozzá, a modern pedagógiában minden olyan lehetőséget meg kell ragadni, ahol kitágulhat a diákok látómezeje, és teret kaphat a kreativitásuk. Szólt arról is, az Arany János Tehetséggondozó Program diákjai különösen fogékonyak a művészetekre. Sokan közülük énekelnek, táncolnak, vagy zenét tanulnak egy-egy művészeti iskolában.

Kitért arra is, a program eredeti céljai között is szerepel, hogy a hátrányos helyzetű kistérségekben találják meg azokat a gyerekeket, akikben ott rejtőzik a lehetőség, hogy később felsőoktatási intézményben tanuljanak tovább. A programban részt vevők sok pluszt kapnak az iskolától és a kollégiumtól az ötéves képzésük során az angliai nyelvtanfolyamtól, az autóvezetésen át a különböző művészeti események látogatásáig.


További hírek

  Különleges hangulatú vízitúra a Dráván
2019. 07. 23. 22:31 pecsi-hirhatar.hu
  Százötven éves a pécsi zsinagóga
2019. 07. 22. 22:40 pecsi-hirhatar.hu
  Keresd a dinnyést!
2019. 07. 21. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Az altemplom feltárta titkait
2019. 07. 20. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Kádár-kocka újragondolva
2019. 07. 19. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  A zöld tovább zöldül
2019. 07. 18. 21:26 pecsi-hirhatar.hu
  Fejlesztésekkel a fenntarthatóságért
2019. 07. 17. 21:12 pecsi-hirhatar.hu
  Rövidesen folytatódnak a munkálatok
2019. 07. 16. 21:21 pecsi-hirhatar.hu
  Egy éjszaka, száz helyszín, három rekord
2019. 07. 15. 22:20 pecsi-hirhatar.hu
  A Barátúri-tó nemcsak véd
2019. 07. 13. 21:32 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport