PÉCSI HÍRHATÁR - Megfőzték a világot

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.04.26.
 Péntek
Ma Ervin napja van.
Holnap Zita napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 04. 30. 22:31     


Megfőzték a világot
A Pécsi Tudományegyetem nemzetközi szakácskönyvet jelentetett meg „50 étel a nagyvilágból” címet viselő kötetet.

Rendhagyó szakácskönyvet jelentetett meg a Pécsi Tudományegyetem, ami ötven  Baranya székhelyén  tanuló külföldi diák receptjeit tartalmazza.


A maga nemében egyedülálló könyv, amellyel vélhetően csak a pécsi egyetem rendelkezik, különlegessége, hogy a  PTE  külföldi hallgatói révén Algériától Vietnámig tehetnek gasztronómiai utazást olvasói, ami  már  az egész országban, a Líra  könyvesboltokban is elérhető.
A kötet ötven recept és a hozzá való borok  mellett számos  érdekes olvasnivalót is tartalmaz. Az ételeken és a rövid történeteken keresztül  az olvasó megismerkedhet a skót Felföldtől belső Afrikáig és a Karib tengerig terjedő országokból érkezett hallgatókkal, miközben  képzeletben bejárja velük a Pécsre vezető útjukat. Algériától Vietnámig tehet utazást  velük a gasztronómia világába miközben  ízelítőt kap  különleges fűszerekből és alapanyagokból, bepillanthat különböző népek szokásaiba, feltárulnak előtte  keleti titkok, háborúk és családi ünnepségek.


A Pécsi Tudományegyetemen tanuló közel 4500 külföldi diák tanul, akiknek  körében az elmúlt esztendőben  felhívást tettek közzé, amelyben arra kérték őket, hogy  osszák meg a családjukból, hazájukból származó legautentikusabb recepteket. Sokan vállalkoztak rá,  s ezekből választották ki a könyvben szerepelőket. Végül  46 ország 50 receptje került be az 50 delicacies on Earth, avagy 50 étel a nagyvilágból című, 236 oldalas, kétnyelvű szakácskönyvbe.


Minden ételt közösen főztek le a diákok Lokodi Ákos séffel, a főzést Kalmár Lajos fotózta végig, Berta Anikó ötletgazda fogta össze a csapatot. Az ételekhez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait, illetve a Pannon Borrégió legtipikusabb borait ajánlják, így találkozik a nemzetközi gasztronómia a magyar borok világával.

A PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságának gondozásában megjelent kötet májustól országosan is kapható lesz  a Líra  könyvesboltokban,valamint a Pécsi Tudományegyetemen.  (fotó: Csortos Szabolcs)


További hírek

  Az unió történetének legnagyobb bővítése
2024. 04. 24. 17:17 pecsi-hirhatar.hu
  Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
2024. 04. 23. 19:19 pecsi-hirhatar.hu
  Díjátadó borkóstolóval színesítve
2024. 04. 21. 21:49 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
2024. 04. 19. 09:15 pecsi-hirhatar.hu
  Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
2024. 04. 18. 21:05 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban az okosotthon
2024. 04. 16. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
2024. 04. 13. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Április 11. a Parkinson betegek világnapja
2024. 04. 11. 22:55 pecsi-hirhatar.hu
  A versek veszik birtokba a várost
2024. 04. 09. 21:59 pecsi-hirhatar.hu
  Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
2024. 04. 06. 20:40 pecsi-hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport