PÉCSI HÍRHATÁR - Megfőzték a világot

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.07.24.
 Szerda
Ma Kinga, Kincső napja van.
Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 04. 30. 22:31     


Megfőzték a világot
A Pécsi Tudományegyetem nemzetközi szakácskönyvet jelentetett meg „50 étel a nagyvilágból” címet viselő kötetet.

Rendhagyó szakácskönyvet jelentetett meg a Pécsi Tudományegyetem, ami ötven  Baranya székhelyén  tanuló külföldi diák receptjeit tartalmazza.


A maga nemében egyedülálló könyv, amellyel vélhetően csak a pécsi egyetem rendelkezik, különlegessége, hogy a  PTE  külföldi hallgatói révén Algériától Vietnámig tehetnek gasztronómiai utazást olvasói, ami  már  az egész országban, a Líra  könyvesboltokban is elérhető.
A kötet ötven recept és a hozzá való borok  mellett számos  érdekes olvasnivalót is tartalmaz. Az ételeken és a rövid történeteken keresztül  az olvasó megismerkedhet a skót Felföldtől belső Afrikáig és a Karib tengerig terjedő országokból érkezett hallgatókkal, miközben  képzeletben bejárja velük a Pécsre vezető útjukat. Algériától Vietnámig tehet utazást  velük a gasztronómia világába miközben  ízelítőt kap  különleges fűszerekből és alapanyagokból, bepillanthat különböző népek szokásaiba, feltárulnak előtte  keleti titkok, háborúk és családi ünnepségek.


A Pécsi Tudományegyetemen tanuló közel 4500 külföldi diák tanul, akiknek  körében az elmúlt esztendőben  felhívást tettek közzé, amelyben arra kérték őket, hogy  osszák meg a családjukból, hazájukból származó legautentikusabb recepteket. Sokan vállalkoztak rá,  s ezekből választották ki a könyvben szerepelőket. Végül  46 ország 50 receptje került be az 50 delicacies on Earth, avagy 50 étel a nagyvilágból című, 236 oldalas, kétnyelvű szakácskönyvbe.


Minden ételt közösen főztek le a diákok Lokodi Ákos séffel, a főzést Kalmár Lajos fotózta végig, Berta Anikó ötletgazda fogta össze a csapatot. Az ételekhez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait, illetve a Pannon Borrégió legtipikusabb borait ajánlják, így találkozik a nemzetközi gasztronómia a magyar borok világával.

A PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságának gondozásában megjelent kötet májustól országosan is kapható lesz  a Líra  könyvesboltokban,valamint a Pécsi Tudományegyetemen.  (fotó: Csortos Szabolcs)


További hírek

  Különleges hangulatú vízitúra a Dráván
2019. 07. 23. 22:31 pecsi-hirhatar.hu
  Százötven éves a pécsi zsinagóga
2019. 07. 22. 22:40 pecsi-hirhatar.hu
  Keresd a dinnyést!
2019. 07. 21. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Az altemplom feltárta titkait
2019. 07. 20. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Kádár-kocka újragondolva
2019. 07. 19. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  A zöld tovább zöldül
2019. 07. 18. 21:26 pecsi-hirhatar.hu
  Fejlesztésekkel a fenntarthatóságért
2019. 07. 17. 21:12 pecsi-hirhatar.hu
  Rövidesen folytatódnak a munkálatok
2019. 07. 16. 21:21 pecsi-hirhatar.hu
  Egy éjszaka, száz helyszín, három rekord
2019. 07. 15. 22:20 pecsi-hirhatar.hu
  A Barátúri-tó nemcsak véd
2019. 07. 13. 21:32 pecsi-hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport