PÉCSI HÍRHATÁR - Megoldódik az Ó-Dráva vízutánpótlása

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.04.24.
 Szerda
Ma György napja van.
Holnap Márk napja lesz.
   EUR árfolyam
   /Rate& Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 11. 27. 02:23     


Megoldódik az Ó-Dráva vízutánpótlása
A Dráva bal partjának leghosszabb holtága a Barcs közelében lévő Ó-Dráva, s olyan fajoknak nyújt otthont, mint a cigányréce, a törpegém és a szivárványos ökle.

A Barcs közelében lévő Ó-Dráva, leghosszabb holtága A Dráva bal partjának, s olyan fajoknak nyújt otthont, mint a cigányréce, a törpegém és a szivárványos ökle.


 Elégtelen vízellátása miatt, az elmúl évtizedben a holtág és környékének élővilágában, annak állapotában jelentős rosszabbodás tapasztalható. Ezen helyzet megállítása, a környezetben,  az Ó-Dráva élővilágában bekövetkezett negatív változások megállítására, már több évtizede munkálkodnak horvát és magyar szakemberek. A terepi munkák – több éves előkészítés után - idén ősszel megkezdődtek, amelynek eredményeként holtág átlagos vízszintje a jelenleginél  egy méterrel magasabb lesz.


Az Ó-Dráva mintegy 15 kilométer hosszan kanyarog a Dráva árterén a horvát-magyar határon. Mindkét partján erdősáv kíséri, egyes szakaszain széles vízfelület, máshol zegzugos, nádassal borított a vízfelület. A holtágban és a vízparton él a cigányréce és a törpegém, a vízparti ligeterdőkben a vitézkosbor és a kardos madársisak virágzik. A Dráva mélyülő medre miatt a holtágból a kelleténél gyorsabban távozik a víz, így hiába vannak csapadékos időszakok,  folyamatosan eliszaposodik a holtág medre.  Ennek következtében jelentősen romlottak az ott megtelepedett növények és állatok életkörülményei.


A természetvédelmi szakemberek arra jutottak,  az állapot felszámolására a legjobb megoldás a holtág vízmegtartásának megoldása. Az első horvát-magyar LIFE pályázat keretében a partnerek  már 2014 óta dolgoznak az ehhez szükséges a tervek elkészítésén és az engedélyek beszerzésén,ennek eredményeként kezdődhettek meg a tényleges munkák ez év őszén.


Az Ó-Drávát a Fekete-árok nevű elkeskenyedő patak köti össze a folyó főágával, ezen az árkon a projekt keretében egy fenékküszöböt hoznak létre, amelynek szerepe egyrészt az lesz, hogy kis mértékben emelje a holtág átlagos vízszintjét, és ezzel - vízhozamtól függően - akár fél millió köbméterrel is növelje a betározott víz mennyiségét. Másrészt, és ez talán még fontosabb, az aszályos időszakokban nagy mértékben  tudja majd lassítani  a holtág vízszintjének süllyedését. A vízpart kavicsos aljzatának köszönhetően ennek hatására a talajvízszint is megemelkedik mindkét oldalon, amelynek következtében várhatóan javul a vízparti növények gyökérzónájának vízellátása is.
A fenékküszöb kivitelezésének első lépéseként egy ideiglenes csatorna kerül kialakításra, amit a Fekete-árok medrének elzárása követ. Erre azért van szükség, hogy a műtárgy építéséhez a munkagödröt szárazzá tegyék. A munkagödörből a vizet, majd a híg iszapot kell eltávolítani, hogy megkezdődhessen a műtárgy alapozása. A terepi munka horvát és magyar oldalon egyaránt zajlik és várhatóan a téli hónapokban fejeződik be.


A holtág vízellátásának javítása a vízpartra járóknak is előnyére válik. Az Ó-Dráva népszerű horgászvíz, magyar és  horvát horgászok egyaránt kedvelik. A projekt keretében több új stég épült és sok leromlott állapotúakat pedig elbontják.

(fotó: Berende Alexandra)


További hírek

  Új tájegységi iroda Kölkeden
2019. 04. 23. 23:13 pecsi-hirhatar.hu
  Emmausz-járáskor benépesül a szőlőhegy
2019. 04. 22. 02:38 pecsi-hirhatar.hu
  A húsvét eredete
2019. 04. 21. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Inez mosolya
2019. 04. 20. 02:06 pecsi-hirhatar.hu
  NyusziSTOP húsvétra
2019. 04. 19. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Húsvéti hosszú hétvége - minden mire figyelni kell
2019. 04. 19. 00:36 pecsi-hirhatar.hu
  Képzeletbeli utazás a sör birodalmában
2019. 04. 17. 02:05 pecsi-hirhatar.hu
  Először nyert aranyérmet
2019. 04. 15. 02:49 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi siker a nemzetközi robotversenyen
2019. 04. 14. 21:21 pecsi-hirhatar.hu
  Diákkutatók lepték el a várost
2019. 04. 13. 16:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport