PÉCSI HÍRHATÁR - Négy az egyben

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.04.07.
 Kedd
Ma Herman napja van.
Holnap Dénes napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 01. 30. 02:39     


Négy az egyben
A Pannon Filharmonikusok csütörtöki koncertjén egy kürt kvartett kerül főszerepbe egy „eljátszhatatlan” versenyművel a Kodály Központban.

Négy az egyben címmel lesz hallható  a Pannon Filharmonikusok a január 30-i koncertje a Kodály Központban.


A hangzatos elnevezés utal a négy szólóhangszerre, amelyek Robert Schumann négy kürtre és zenekarra írt versenyművében hallhatók.  A kürt kvartettben Zempléni Szabolcs mellett a Pannon Filharmonikusok művészei  Varga Ferenc, Borbíró Máté és Pétersz Árpád játszanak szólistaként. A koncerten Bogányi Tibor vezényletével elhangzik továbbá Jean Sibelius En Saga (Legenda) - szimfonikus költeménye és Johannes Brahms-Arnold Schönberg: g-moll zongoranégyese is.


A kürt ritkán kerül ilyen kiemelt szerepbe a hangversenyeken, mint ahogy ezt a Kodály Központ közönsége hallhatja majd január 30-án. Schumann sokáig eljátszhatatlannak is titulált versenyműve igazi csemegének számít, ezen azonban azenekar pécsi törzsközönsége talán már meg sem lepődik, hiszen az együttes minden évadban igyekszik rendkívül izgalmas kínálattal készülni koncertjeire.


A kürtkvartett művészeti vezetője, Zempléni Szabolcs Szentendrén él, Hamburgban tanít és eközben nemzetközi porondon muzsikál, a világ legrangosabb hangversenytermeiben áll színpadra.  A darabról  a következőről vall: „Nagyon szeretem. Minden kürtösnek van egy-két olyan mű a fejében, amit feltétlenül el szeretne játszani a pályafutása során,  ez a darab is sokaknak nagy álma. A legtöbb kürtös nagyon tiszteli, hiszen az egyik legnehezebb versenymű. Igen tisztán megmutatkozik benne a szerző hangszer iránti  szeretete.  Schumann itt a végletekig kiaknázza a kürtben rejlő technikai finomságokat, inspirálták őt a ventilkürt nyújtotta lehetőségek, a kromatikus skálák, a modulációk.


Sokáig nem is játszották a darabot, mert eljátszhatatlannak titulálták. Ritka volt az a muzsikus, aki  el merte vállalni az első szólamot.  A hangszer fejlődésével és az elvárások növekedésével szerencsére egyre gyakrabban hallható, én is vágytam rá, hogy eljátszhassam – ez három éve történt először.

 

Zempléni Szabolcs mellett a Pannon Filharmonikusok három kürtművésze, Varga Ferenc, Borbíró Máté és Pétersz Árpád lesz hallható szólistaként a mű előadásakor. Mint Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója elmondta, az elmúlt öt évben megfiatalodott a PFZ kürtszólama. A fiatal művészeik kvalitását jól példázza, hogy a szimfonikus zenekarban megszokott szerepük mellett  közönség elé állnak szólistaként is, méltó társaiként  Zempléni Szabolcsnak.  


Schumann  szerzeménye előtt  Jean Sibelius En Saga (Legenda) - szimfonikus költeményét élvezheti a közönség, majd az estet Johannes Brahms műve zárja, melynek megszólaltatásához  eredetileg mindösszesen négy muzsikusra volt szükség.  A zeneszerző nagy tisztelője, az Egyesült Államokba emigrált Arnold Schönberg ültetett át nagyzenekarra. Ebben a változatban  lesz hallható a Pannon Filharmonikusoktól, Bogányi Tibor vezető karmester vezetésével.


További hírek

  Határokon átnyúló betegellátás
2020. 04. 05. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Az időjárás márciusi játéka
2020. 04. 04. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  A koronavírus hat az építőiparra is
2020. 04. 03. 20:37 pecsi-hirhatar.hu
  Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása
2020. 04. 02. 21:02 pecsi-hirhatar.hu
  Elhunyt Peskó Zoltán
2020. 04. 01. 18:14 pecsi-hirhatar.hu
  Bázisintézmény lett a Gandhi
2020. 04. 01. 18:04 pecsi-hirhatar.hu
  Az intézkedések lassítják a járvány terjedését
2020. 03. 30. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Korlátozások a hulladékudvarokban
2020. 03. 29. 03:13 pecsi-hirhatar.hu
  Vasárnap indul a nyári időszámítás
2020. 03. 28. 03:01 pecsi-hirhatar.hu
  Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
2020. 03. 27. 20:44 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport