PÉCSI HÍRHATÁR - Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus Pécsett

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.01.23.
 Csütörtök
Ma Zelma napja van.
Holnap Timót napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 08. 22. 12:15     


Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus Pécsett
A VIII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszust augusztus 22-e és 27-e között rendezik meg Pécsett az egyetem 650 jubileumi eseménysorának részeként.

Pécsett  az egyetem alapításának  650. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő  jubileumi  eseménysorának részeként  augusztus 22. és 27. között  kerül sor a VIII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszusra.


A felvezető év legnagyobb szabású tudományos eseményének fő témája a kultúra-  és tudományköziség,  a magyarságtudomány szerepe a 21. században.  A tanácskozásra huszonnégy országból  - valamennyi szomszédos államból,  valamint  többek között az Egyesült Arab Emírségekből, Dél-Koreából, Kínából, Japánból és az Egyesült Államokból -   azok 128 intézményéből  493 előadó érkezik.  A hat nap alatt negyven szimpózium  keretében  több mint 500 tudományos előadás  hangzik el.


Mint a tudományos tanácskozás  megnyitását megelőző sajtótájékoztatón Monok István, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság társelnöke elmondta, folyamatosan bővül az ötévente megrendezésre kerülő  kongresszuson  terítékre kerülő  témák köre, ebben az esztendőben a Pécsi Tudományegyetem által átölelt  teljes szellemi  paletta is  bekerül a magyarságtudomány látkörébe egyebek mellett a jog-,  a gazdaság- valamint az orvos-történet. E mellett szó volt arról is, hogy a  magyarságtudomány jelentős múlttal és komoly nemzetközi tudásbázissal rendelkező kutatási terület, ami nagymértékben hozzájárulhat a bölcsészettudományok megújulási folyamatához.  
A tanácskozás szervezői arra is felhívták a figyelmet,  hogy  modellként is szolgálhat, mivel nem a szó hagyományos értelmében vett tudományág, hanem különböző tudományágak együttműködésének ad keretet.  E tudományág keretében lehetőség nyílik annak a vizsgálatára miként  változtak a magyarság nyelvi, etnikai és kulturális jellemzői, művészi önreprezentációjának formái, politikai és társadalmi szerveződésének típusai  Európa és a világ többi népeinek és  kultúrájával való kapcsolódások és érintkezések során. Kitértek arra is, e kérdések eredményesen vizsgálhatók a kulturális antropológia, a néprajz, a nyelv-, a történet- és irodalomtudomány, a zenetudomány, a film- és színháztudomány, a művészettörténet, a filozófia szemszögéből  is. Hangsúlyozták, szükség van az ilyen jellegű  tanácskozásokra, ahol  a tudósoknak lehetőségük van arra, hogy találkozzanak egymással, személyesen cseréljék ki a tapasztalataikat.  Ezen  beszélgetések, viták, a különböző nézőpontok ütközése során  új megvilágításba is kerülnek nem egy esetben  a korábbi kutatási eredmények.


A tanácskozás  negyven szimpóziuma között  lesz olyan, amelyik a német-magyar tudományos és kulturális kapcsolatokat vizsgálja a két világháború közötti történetét vizsgálja, de foglalkoznak  egyebek mellett  a nyelvi sokszínűséggel, annak hatásával a magyar nyelvre, a  magyar színháztörténet kérdéseivel, a migráció jogi vonatkozásaival és a Kárpát-medence vallási kultúrájával is.

A hungarológia körébe tartozó tudományszakok képviselőinek korunkban egyszerre kell megküzdeniük a humán tudományok s különösen a kis nyelvek és kultúrák közgazdasági észszerűségre hivatkozó leértékelésével, pedig nyilvánvaló, hogy a bölcsészettudományokat és ezen belül a magyarságtudományt is a megértés alapvető igénye, a kulturális közvetítés szükségessége teszi nélkülözhetetlenné. A humaniórák számára a kontextusok bővítése, a tudományköziség jelenti a kiutat a válságból. A magyarságtudomány pedig ebben modellként szolgálhat, mivel nem a szó hagyományos értelmében vett tudományág, hanem különböző tudományágak együttműködésének kerete.


A magyarság nyelvi, etnikai és kulturális jellemzői, művészi önreprezentációjának formái, politikai és társadalmi szerveződésének típusai, érintkezésének története Európa és a világ többi népeivel és kultúráival . E kérdések szinkronban  és történeti vetületükben egyaránt eredményesen vizsgálhatók a kulturális antropológia, a néprajz, a nyelv-, a történet és az irodalom-, a zene-, a film- és színháztudomány, a művészettörténet, a filozófia, valamint egy szélesebb perspektívájú kultúratudomány szemszögéből is.


A  magyarságtudomány mint interdiszciplináris, jelentős múlttal és komoly nemzetközi tudásbázissal rendelkező kutatási terület, nagymértékben hozzájárulhat a bölcsészettudományok megújulási folyamatához.


További hírek

  Mivel szórakoztassuk a babákat?
2020. 01. 22. 20:58 pecsi-hirhatar.hu
  Triatlon a siker útján
2020. 01. 20. 21:20 pecsi-hirhatar.hu
  Tizenhét város- tizenhét koncert
2020. 01. 19. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  Elítélték és kiutasították
2020. 01. 17. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  Hosszú évekre rács mögött maradnak
2020. 01. 16. 22:03 pecsi-hirhatar.hu
  Felbecsülhetetlen értékű kezdeményezés
2020. 01. 16. 21:45 pecsi-hirhatar.hu
  Múzeumba került Jakab Antal bőrgyári hagyatéka
2020. 01. 14. 21:39 pecsi-hirhatar.hu
  Az uniós utasjogokat még mindig kevesen ismerik
2020. 01. 13. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarországi Németségért Arany Dísztű Horváth Etelének
2020. 01. 12. 21:50 pecsi-hirhatar.hu
  Meglátták, megtetszett, elvitték…
2020. 01. 11. 21:39 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport