PÉCSI HÍRHATÁR - Nyitás déli szomszédaink felé

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.05.22.
 Szerda
Ma Júlia, Rita napja van.
Holnap Dezső napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 02. 21. 22:44     


Nyitás déli szomszédaink felé
Innovatív üzleti fórumot szervezett a Baranya Megyei Önkormányzat Pécsett.

A Baranya Megyei Önkormányzat Innovatív üzleti fórumot szervezett Pécsett.


Üzleti fórumot szervezett Pécsett horvátországi és Bosznia-hercegovinai lehetőségek iránt érdeklődő hazai vállalkozásoknak a Baranya Megyei Önkormányzat. A lehetőséggel többek között az építőipar, a gépipar, a mezőgazdaság, az IT szektor, valamint az élelmiszeripar területén működő kis- és nagyvállalkozásokat szólították meg.


Mind inkább nyitnak a baranyai vállalkozások Horvátország és Bosznia-Hercegovina felé, ennek elsődleges oka, hogy az elmúlt másfél-két évben megváltoztak a gazdasági körülmények, egyre több magasan képzett  szakemberre lenne szükség, ami jelenleg nem áll rendelkezésre, és ez gátolhatja a fejlődést. Az előrelátó cégek fejlesztenek, gépesítenek, részt vesznek a szakmunkásképzésben, alvállalkozókat keresnek, mondhatnám úgy is, hogy alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez.


Mint Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a megye  éppen ezért a vállalkozások támogatását és az gazdaságot élénkítő befektetések ösztönzését kiemelten kezeli.  Ennek egyik fontos eleme, hogy egyre szorosabb kapcsolatot alakítanak ki a horvátországi megyékkel, valamint a Bosznia-hercegovinai Neretva-Hercegovina kantonnal együttműködési megállapodást írtak alá.  Mindez fontos lépés afelé, hogy az elmúlt esztendőben megtörtént tavalyi szimbolikus határnyitást követően most ténylegesen is sor kerüljön rá. Eljött az idő, hogy a vállalkozók is nyissanak egymás felé, éljenek azokkal a lehetőségekkel, amelyek előrelendítik az együttműködést.


Újraindult az Eszék-Pécs vonatközlekedés, és a Pannon ETT keretében a két megyeszékhely között elektromos autóbusz közlekedés elindítása is a tervek között szerepel. E mellett keresik a  Bee2Be mézes projekthez hasonló nemzetközi pályázati lehetőségeket, amellyel a kis- és őstermelőket tudják segíteni. A most útjára indított kezdeményezéstől pedig azt várják, hogy a partner- és testvérvárosi kapcsolatok a diplomácia és a protokoll szintjén túlmutató aktív, gazdaságot mozgató tényezővé válnak.


Nevenko Herceg, a Hercegovina-Neretva kanton elnöke, egyebek mellett annak a véleményének adott hangot, hogy a Baranya és Hercegovina-Neretva kanton között a közelmúltban létrejött testvérmegyei szerződés egyik eredménye, hogy az üzleti fórumra számos gazdasági szakember, vállalkozó érkezett a térségükből, borászok, fémipari, és faipari klaszterek képviselői, valamint a Mostari Egyetem szakemberei, és a foglalkoztatási központ vezetője. Kitért arra is, jó alkalom ez a tapasztalatok kicserélésére, ugyanis  2024-ben Mostar Európa Kulturális Fővárosa szeretne lenni, a pécsi EKF-es tapasztalatok pedig aranyat érnek, e mellett az üzleti találkozó lehetőséget teremt együttműködések elindítására magyar, Bosznia-hercegovinai és horvát vállalkozások között.


A fórumon több, mint 60 magyar és külföldi cég, emellett klaszterek, kamarák, egyetemek és meghatározó diplomáciai szereplők vett részt, többek között a  Convoy Truck Shop is. A cég öt magyarországi boltjában - Pécs, Debrecen, Győr, Szeged, Budapesten - forgalmaz felszereléseket és rakományrögzítőket kamionokhoz, személyautókhoz és mezőgazdasági gépekhez.


– Vannak már partnerkapcsolataink Közép- és Kelet-Európában, viszont a  déli szomszédainkkal egyelőre kevés, ezen szeretnénk változtatni. Erre az üzleti találkozó jó lehetőséget teremt,  új partnerkapcsolatokat alakíthatunk ki – hangsúlyozta  Turcsi Péter Zsolt a cég ügyvezetője.


További hírek

  Kulturális kapcsolatok másként
2019. 05. 20. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  A Danone Focikupa régió győztese a PMFC
2019. 05. 19. 20:50 pecsi-hirhatar.hu
  Együtt piknikezik a család
2019. 05. 18. 14:22 pecsi-hirhatar.hu
  Munkácsy a Zsolnay Negyedben
2019. 05. 17. 02:41 pecsi-hirhatar.hu
  Jótékonysági koncert Miklósa Erikával
2019. 05. 16. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban a képregény
2019. 05. 15. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Atomerőművi üzemeltetési szakmérnököket képeznek Pécsett
2019. 05. 14. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdődött a bérletezés
2019. 05. 13. 21:55 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarok a Selyemúton
2019. 05. 12. 13:19 pecsi-hirhatar.hu
  Az iMapp Bukarest résztvevője lesz az idei győztes
2019. 05. 11. 02:44 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport