PÉCSI HÍRHATÁR - Orvosi távmanipuláció, intelligens parkoló-rendszer, jelnyelv-felismerés

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.12.03.
 Vasárnap
Ma Ferenc napja van.
Holnap Barbara, Borbála napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 07. 07. 20:28     


Orvosi távmanipuláció, intelligens parkoló-rendszer, jelnyelv-felismerés
A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának mérnök informatikus hallgatói különleges ötletekkel pályáztak a HuaweiSEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogramjára.

Vitális paraméterek valós idejű monitorozása okospólót viselő személyeken, képi adatok statisztikai módszerekkel történő színkorrekciós lehetőségeinek vizsgálata – ez csak két téma abból a tizenkettő nyertes pályázatból, amelyet a HuaweiSEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogram támogat a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.

A Huawei Technologies Hungary év elején kutatás-fejlesztést ösztönző pénzalapot hozott létre a karon, hogy a technológiai eszközök mellett ezzel is ösztönözze a hallgatókat kutatási, fejlesztési és tanulmányi céljaik megvalósításában. A közelmúltban lezárult pályázatra  huszonöten neveztek, közülük  választották ki azt a tizenkettő pályaművet, amelyet az elkövetkező hónapokban meg is valósítanak a fiatalok. Ötleteiket az őszi Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencián mutatják be, és még az is lehet, hogy egyikből-másikból piacképes termék születik.

A technológiai világvállalat HuaweiSEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogramja a leendő mérnökök számára kínál lehe-tőséget, hogy fontos gyakorlati tapasztalatokra tegyenek szert, emellett interdiszciplináris kutatásokat végez-hetnek, és digitalizációs demók fejlesztéséhez kapcsolódhatnak. Mindebben mentortanárok segítik a hallgatókat és hallgatói csapatokat. A közelmúltban hirdették ki a pályázat nyerteseit.

„Gyakorlatilag bármilyen innovatív ötlettel lehetett pályázni, nem volt feltétel az informatikai vonatkozás. A pályaművekben egy megvalósítási ütemtervet is vártak a hallgatóktól. A 12 nyertes pályázó hét hónapon keresztül ösztöndíjban részesül, ezért cserébe ki kell dolgozniuk az ötletüket. A megvalósított projektet azután be fogják mutatni a Kari Tudományos, Művészeti Diákköri Konferencián, de jó eséllyel eljuthatnak az országos hallgatói versenyekre is. A projektek megvalósításához eszköztámogatást is nyújt a Huawei, így már a nyáron elkezdhetik a munkát a pályázók” – emelte ki Gyurák Gábor, a kar oktatója.

A benyújtott pályázatok ötletei több esetben a mesterséges intelligenciára épülnek, például az okospólót viselők fizikai paramétereit is ennek segítségével  alakítják át értékelhető adatokká. A fizikai teljesítményt végző emberről a pólóban található szenzorok segítségével gyűjt adatokat a rendszer, amit mesterséges intelligencia minősít. Így pontosan megállapítható, hogy milyen további terhelést képes elviselni az alany szervezete. Ez a rendszer olyan helyeken, például a katonaságnál kiválóan használható, ahol szükséges pontosan ismerni az egyes emberek aktuális fizikai állapotát. A projektek kidolgozásában mentorként a kar oktatói nyújtanak segítséget. A hallgatók pedig a tudományos versenyek mellett a Huawei szakmai rendezvényein is bemutatják ötleteiket.

 Az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget teremtenek céges támogatók csatlakozására, amelynek eredményeként akár piacképes termék is létrejöhet az elgondolásból. A kiválósági ösztöndíjprogramban való részvétel fejleszti a hallgatók problémamegoldó képességét, a projektmunka, a csapatban való dolgozás képességének elsajátítását, ami komoly előnyt jelent a munkaerőpiacon a jövő mérnökei számára.  

Ugyanúgy sokat profitálhatnak a pécsi hallgatók a karon ősszel elindult Huawei ICT Academy programból, amelynek keretében a következő generációs mobilhálózatokkal, az 5G technológiával kapcsolatos vagy az ipar-ágban használt legújabb hálózati eszközök felhasználásához köthető, illetve a mesterséges intelligencia témakörébe tartozó új lehetőségekről tanulhatnak.  Ennek keretében megismerkednek azokkal a technológiákkal, amelyeket a jövendőbeli munkaadóik is alkalmaznak, különböző területeken tanúsítványokat szerezhetnek, ezek akár belépőt is jelenthetnek egy-egy magasabb pozícióba. Ez a diploma megszerzését követően számottevő előnyhöz juttatja őket a munkaerőpiacon.

 „A műszaki felsőoktatásnak fontosak ezek az ipar által útjára indított projektek, pályázati lehetőségek. Most egy olyan háromszöget alakítunk, amelynek egy-egy sarkán a szokásos hallgató–oktató kapcsolat mellett egy abszolút  egyedi  ipari ágazat és téma is ott van, kézzelfogható módon, kísérleti környezetben, valós fejlesztői ambícióra  építve. Azt reméljük, hogy a Huawei e kiválósági programja  erősíti a kísérletező, tehetséges hallgatók által a leendő munkáltatóihoz benyújtandó  portfólióját” – hangsúlyozta együttműködés fontosságát Medvegy Gabriella, a kar dékánja.


További hírek

  Rotary Advent és jótékonysági színházi előadás
2023. 12. 02. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Kisgyerekek rajzai a dzsámin
2023. 12. 01. 10:55 pecsi-hirhatar.hu
  Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem
2023. 11. 30. 22:21 pecsi-hirhatar.hu
  Gyógytornász képzést indított a PTE Zomborban
2023. 11. 29. 20:59 pecsi-hirhatar.hu
  Töretlen a Szentágothai János Kutatóközpont fejlődése
2023. 11. 28. 02:22 pecsi-hirhatar.hu
  Újra Pécsen a Szabaduló-kamion
2023. 11. 27. 20:06 pecsi-hirhatar.hu
  Régi mesterségek nyomába
2023. 11. 23. 17:17 pecsi-hirhatar.hu
  Fergeteges komédia avagy anyák és lányok
2023. 11. 22. 17:10 pecsi-hirhatar.hu
  Busó-szerviz, Anka meséi és múlt századi fényképezés
2023. 11. 20. 20:37 pecsi-hirhatar.hu
  Lakat alatt a számlagyár
2023. 11. 19. 09:09 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport