PÉCSI HÍRHATÁR - Pécsi siker a nemzetközi robotversenyen

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.10.23.
 Szerda
Ma Gyöngyi napja van.
Holnap Salamon napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 04. 14. 21:21     


Pécsi siker a nemzetközi robotversenyen
Jelentős lépéseket is tesz a Robotvezérlés AR szemüveggel elnevezésű, pécsi egyetemisták által készített győztes projektje a robotika oktatásában, valamint az orvosi műtétek távvezérlésének irányába.

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói nyerték meg az Epson pályázatán meghirdetett hat ipari robot egyikét.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, Gépészmérnöki Tanszékének hallgatói - Wágner Dávid, Pelles Kinga, Elmauer Péter,  Bencsik Gergely - és oktatójuk Háber István nyerték az Epson 2018-as EMEAR régióban (Európa, a Közel-Kelet, Afrika és Oroszország) meghirdetett  Nyerjen egy robot! pályázatának egyik első díját.

A robottal és a kiterjesztett valóság okosszemüvegeivel, új módszer alkalmazásával már akár a közeljövőben is távvezérléssel végezhetnek el bizonyos műtéteket. Ez az eljárás nagy előrelépést jelentene azokban az esetekben, amikor valamilyen okból nem lehet hozzá(f)érni a beteghez. A megnyert készüléket a tervek szerint a robotika oktatásba is bevonja a pécsi egyetem, ahol az adott robot kinematikájának megfelelő programozást és programkörnyezetet is oktatják.

Mint Háber István, a PTE Gépészmérnöki Tanszékének vezetője elmondta, ezen az alkalmazáson 2018 szeptembere óta dolgoznak. Lényegében az informatikai oldala már kész, amit egy 3D nyomtatóval általuk nyomtatott robotkarral már teszteltek is. Mostantól viszont a valós körülményekhez közelebb helyezhetik a koncepciójukat.

Kitért arra is, a cél egy olyan kiterjesztett valóság alapú tér létrehozása, amelyben a robottér koordinátarendszere, szabadságfokai és utasításkezelése összeregisztrálásra kerül a modelltérrel, így a robot az eszköz szenzorai révén emberi gesztusokkal lesz irányítható.

Hangsúlyozta, további haszna  pedig ennek, hogy az ismert robottér által a kiterjesztett valóság alapú modelltér aktívan módosíthatóvá válik, így lehetővé téve olyan orvosi szimulációkat, melyben a robot szerepet kap, mint például asszisztencia, vagy akár egy műtét.

A projekt részleteiről szólva elmondta, az AR (kiterjesztett valóság) szemüvegek számos olyan szenzorral vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik alakzatok, illetve a környező tér feltérképezését. Általa lehetőség nyílik arra, hogy egy 8-10 méter maximális távolságban levő robotkar kézmozdulatokkal irányíthatóvá váljon. A megoldás széleskörűen használható az oktatásban, illetve a valós műveletek alapkutatásának tekinthető.

 

A beérkezett projektek mennyisége - a zsűri tagjai több mint ötven pályázatot bírált el - és azok  magas színvonala  eredményezte azt, hogy  az eredeti pályázatban meghirdetett három robot helyett hat találta meg a helyét a tehetséges fiatalokból álló csapatoknál. „

- Nem szerettük volna, hogyha bármelyik győztes csapat elesik a lehetőségtől, hogy megvalósíthassa a technológiai fejlődés szempontjából is fontos projektjét, hiszen a robotika és az automatizálás jelentős szerepet játszik az európai vállalati szektor növekedésében és hozzájárul a versenyképesség megőrzéséhez – hangsúlyoztaFábián Miklós, az Epson Magyarország vezetője. - Az előrejelzések szerint a robotikai szektor 2025-re elérheti az ezermilliárd eurós bevételt. Elkötelezettek vagyunk a vállalat által fejlesztett robotok felhasználási körének kiterjesztése mellett – egy olyan világért dolgozunk, amelyben a robotok számtalan módon segítik az embereket és költség hatékony megoldásokkal a piaci igényeket.  Cégünk a következő hónapokban figyelemmel kíséri majd a folyamatot, amelyben a magyar csapat fantasztikus elképzelése valósággá válik. A pécsi csapat jelenleg a projekt megvalósíthatóságát vizsgálja, a tesztelés és a finomhangolás várhatóan ősztől kezdődik majd.

A döntést öt, a törvényhozás, az ipar és az akadémia területéről érkező elismert robotikai szakértő hozta meg – Darwin Caldwell professzor, Olasz Technológiai Intézet; Eva Kaili, európai parlamenti képviselő; Dr. Paniti Imre, MTA SZTAKI; Patrick Schwarzkopf, a VDMA Robotics + Automation vállalat ügyvezető igazgatója; Yoshifumi Yoshida, az Epson vezérigazgatója –, akik a németországi Meerbuschban ültek össze, hogy elbírálják a legjobb pályaműveket.


További hírek

  Jelentős római kori pénzleletre bukkantak
2019. 10. 22. 21:46 pecsi-hirhatar.hu
  A lakásépítő cégek kivárnak
2019. 10. 22. 21:25 pecsi-hirhatar.hu
  Adventi Borszalon és Zé Feszt
2019. 10. 20. 21:11 pecsi-hirhatar.hu
  Lepkék tárlóban és festményen
2019. 10. 20. 20:51 pecsi-hirhatar.hu
  Négymilliárdos telefonbiznisz
2019. 10. 18. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  Négy év alatt közel két milliárdot csaltak el
2019. 10. 16. 21:36 pecsi-hirhatar.hu
  Női hátat idéző lágy formák
2019. 10. 16. 21:25 pecsi-hirhatar.hu
  Hollandiából hozták a kábítószert
2019. 10. 14. 22:03 pecsi-hirhatar.hu
  Az urnák lezárultak, az eredményre még várni kell
2019. 10. 13. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Baranyai Príma Díjasok: színésznő, úszóedző, tánciskola
2019. 10. 12. 21:50 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport