PÉCSI HÍRHATÁR - Pécsi siker a nemzetközi robotversenyen

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.08.10.
 Hétfő
Ma Lörinc napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 04. 14. 21:21     


Pécsi siker a nemzetközi robotversenyen
Jelentős lépéseket is tesz a Robotvezérlés AR szemüveggel elnevezésű, pécsi egyetemisták által készített győztes projektje a robotika oktatásában, valamint az orvosi műtétek távvezérlésének irányába.

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói nyerték meg az Epson pályázatán meghirdetett hat ipari robot egyikét.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, Gépészmérnöki Tanszékének hallgatói - Wágner Dávid, Pelles Kinga, Elmauer Péter,  Bencsik Gergely - és oktatójuk Háber István nyerték az Epson 2018-as EMEAR régióban (Európa, a Közel-Kelet, Afrika és Oroszország) meghirdetett  Nyerjen egy robot! pályázatának egyik első díját.

A robottal és a kiterjesztett valóság okosszemüvegeivel, új módszer alkalmazásával már akár a közeljövőben is távvezérléssel végezhetnek el bizonyos műtéteket. Ez az eljárás nagy előrelépést jelentene azokban az esetekben, amikor valamilyen okból nem lehet hozzá(f)érni a beteghez. A megnyert készüléket a tervek szerint a robotika oktatásba is bevonja a pécsi egyetem, ahol az adott robot kinematikájának megfelelő programozást és programkörnyezetet is oktatják.

Mint Háber István, a PTE Gépészmérnöki Tanszékének vezetője elmondta, ezen az alkalmazáson 2018 szeptembere óta dolgoznak. Lényegében az informatikai oldala már kész, amit egy 3D nyomtatóval általuk nyomtatott robotkarral már teszteltek is. Mostantól viszont a valós körülményekhez közelebb helyezhetik a koncepciójukat.

Kitért arra is, a cél egy olyan kiterjesztett valóság alapú tér létrehozása, amelyben a robottér koordinátarendszere, szabadságfokai és utasításkezelése összeregisztrálásra kerül a modelltérrel, így a robot az eszköz szenzorai révén emberi gesztusokkal lesz irányítható.

Hangsúlyozta, további haszna  pedig ennek, hogy az ismert robottér által a kiterjesztett valóság alapú modelltér aktívan módosíthatóvá válik, így lehetővé téve olyan orvosi szimulációkat, melyben a robot szerepet kap, mint például asszisztencia, vagy akár egy műtét.

A projekt részleteiről szólva elmondta, az AR (kiterjesztett valóság) szemüvegek számos olyan szenzorral vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik alakzatok, illetve a környező tér feltérképezését. Általa lehetőség nyílik arra, hogy egy 8-10 méter maximális távolságban levő robotkar kézmozdulatokkal irányíthatóvá váljon. A megoldás széleskörűen használható az oktatásban, illetve a valós műveletek alapkutatásának tekinthető.

 

A beérkezett projektek mennyisége - a zsűri tagjai több mint ötven pályázatot bírált el - és azok  magas színvonala  eredményezte azt, hogy  az eredeti pályázatban meghirdetett három robot helyett hat találta meg a helyét a tehetséges fiatalokból álló csapatoknál. „

- Nem szerettük volna, hogyha bármelyik győztes csapat elesik a lehetőségtől, hogy megvalósíthassa a technológiai fejlődés szempontjából is fontos projektjét, hiszen a robotika és az automatizálás jelentős szerepet játszik az európai vállalati szektor növekedésében és hozzájárul a versenyképesség megőrzéséhez – hangsúlyoztaFábián Miklós, az Epson Magyarország vezetője. - Az előrejelzések szerint a robotikai szektor 2025-re elérheti az ezermilliárd eurós bevételt. Elkötelezettek vagyunk a vállalat által fejlesztett robotok felhasználási körének kiterjesztése mellett – egy olyan világért dolgozunk, amelyben a robotok számtalan módon segítik az embereket és költség hatékony megoldásokkal a piaci igényeket.  Cégünk a következő hónapokban figyelemmel kíséri majd a folyamatot, amelyben a magyar csapat fantasztikus elképzelése valósággá válik. A pécsi csapat jelenleg a projekt megvalósíthatóságát vizsgálja, a tesztelés és a finomhangolás várhatóan ősztől kezdődik majd.

A döntést öt, a törvényhozás, az ipar és az akadémia területéről érkező elismert robotikai szakértő hozta meg – Darwin Caldwell professzor, Olasz Technológiai Intézet; Eva Kaili, európai parlamenti képviselő; Dr. Paniti Imre, MTA SZTAKI; Patrick Schwarzkopf, a VDMA Robotics + Automation vállalat ügyvezető igazgatója; Yoshifumi Yoshida, az Epson vezérigazgatója –, akik a németországi Meerbuschban ültek össze, hogy elbírálják a legjobb pályaműveket.


További hírek

  Vadpörköltet, szarvas kolbászt kínáltak
2020. 08. 09. 20:20 pecsi-hirhatar.hu
  Élettel telt meg a Káptalan utca Pécsett
2020. 08. 08. 14:06 pecsi-hirhatar.hu
  Fényfikciók a Káptalan utcában
2020. 08. 07. 14:26 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb cég települt be a Déli Ipari Parkba
2020. 08. 06. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Mindenki szívében van egy dallam
2020. 08. 05. 08:20 pecsi-hirhatar.hu
  Siker volt a Nő-Köz-Pont Kisharsányban
2020. 08. 04. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  A szerződéses ár megállapodás kérdése
2020. 08. 02. 20:43 pecsi-hirhatar.hu
  Csúcskategóriás CT segít a diagnózis felállításában
2020. 08. 01. 20:10 pecsi-hirhatar.hu
  Unokázó csalókat fogtak
2020. 07. 31. 20:17 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb menet következik
2020. 07. 30. 22:13 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport