PÉCSI HÍRHATÁR - Példátlan mértékű ellenőrzés szükséges a helyreállítási pénzek elköltésénél

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.12.02.
 Péntek
Ma Melinda napja van.
Holnap Ferenc napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 07. 07. 20:11     


Példátlan mértékű ellenőrzés szükséges a helyreállítási pénzek elköltésénél
Az európai parlamenti képviselők a Covid19 teremtette helyzetben a tagállamok együttműködését kérik az uniós helyreállítási források kárára elkövetett csalások megelőzésére.

A  Covid19 teremtette helyzetben a tagállamok együttműködését kérik az uniós helyreállítási források kárára elkövetett csalások megelőzésére Az európai parlamenti  képviselők.

Az Európai  Parlament csütörtökön 437 szavazattal, 94 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában a képviselők felszólítják az Európai Bizottságot, hogy teljesítse a Szerződések őreként rá háruló feladatot és foglalkozzon a jogállamiság elveinek megsértőivel. E mellett üdvözli, hogy Magyarország esetében alkalmazni kezdte a jogállamisági feltételrendszerhez kapcsolódó eljárást, azonban álláspontja szerint meg kellene fontolnia, hogy a „feltételrendszert kivétel nélkül minden olyan tagállamra alkalmazza, amely nem tartja tiszteletben a jogállamiságot”.


Ha a lengyel és a magyar kormány nem teljesíti az uniós források eléréséhez szükséges feltételeket, akkor az Európai Bizottságnak ideiglenesen és közvetlenül a helyi önkormányzatokon és civil társadalmi szervezeteken keresztül kellene kezelnie az uniós forrásokat, javasolják a képviselők. Az Európai  Parlament ragaszkodik hozzá, hogy csak akkor bocsássa a helyreállítási forrásokat Lengyelország rendelkezésére, ha az teljes mértékben végrehajtotta az Európai Bíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteit, és a lengyel kormány elismeri az uniós jog elsőbbségét.


Az európai parlamenti képviselők elismernek minden erőfeszítést, amelyet különösen az Ukrajnával szomszédos tagállamok tettek a háború elől menekülők befogadására, de kijelentik: „nem teljesíthető kifizetés, ha egy tagállam megtagadja az Európai Bíróság ítéleteinek betartását és az uniós jog elsőbbségének elismerését". E mellett fontosnak tartják, hogy az Európai  Parlamentet teljes körűen tájékoztassák arról, hogy a tagállamok hogyan használják fel az ukrán menekültek ellátására szánt uniós forrásokat.


A Covid19 világjárvány új lehetőségeket teremtett az uniós forrásokat célzó csalók számára azzal, hogy a vészhelyzet ideje alatt egyszerűsített eljárásokat alkalmaztak, az ajánlattételhez gyengébb minőségű dokumentációt is elfogadtak, a költségeket pedig az ajánlattevők gyakran felülbecsülték. Éppen ezért az európai parlamenti képviselők új ellenőrzési stratégiát és megelőző intézkedéseket várnak, mivel a 2021-2027 közötti időszakra érvényes többéves költségvetési keret 1,8 billió eurós forrása miatt „példátlan mértékű figyelemre és ellenőrzésre van szükség”. Sajnálatos dolog az is, hogy a kohéziós alapok fő kedvezményezettjeinek számító tagállamok – többek között Lengyelország, Magyarország és Bulgária – nem vesznek részt abban a speciális uniós műveletben, amely a Covid19 járvány utáni helyreállításra adott források elcsalását hivatott megelőzni, felderíteni és kivizsgálni. Fontos lenne, hogy ezek  a tagállamok is csatlakozzanak a közös fellépéshez.


A 2014 és 2020 között a nyugat-balkáni jogállamisági helyzet javítására szánt 700 millió eurós támogatás szinte semmilyen hatást nem ért el az alapvető jogok terén. Az Európai  Bizottságnak egyértelmű jelzéseket kellene küldenie azoknak a tagjelölt országoknak, amelyek uniós csatlakozását veszélyezteti, vagy késlelteti a jogállamisági normák megsértése.


Mint Cseh Katalin (Renew Europe, Magyarország) jelentéstevő a szavazás előtti vitában az Unió csalás elleni hivatala, az OLAF és az Európai Ügyészség megerősítését kérte. Hangsúlyozta, ezekkel az intézményekkel beszélgetve a legtöbbször elhangzott elvárásuk volt, hogy több szakemberre és több forrásra lenne szükségük  a csalás elleni munkájuk hatékonyabbá tételéhez. Véleménye szerint ez méltányolandó kérés. Kitért arra is, az unió létrehozott egy történelmi jelentőségű helyreállítási alapot, ezzel, a költségvetése is sokkal nagyobb lett, de ezzel párhuzamosan nem erősítette meg a források elköltését ellenőrző struktúrákat. Éppen ezért, azzal, ha több forrás áll rendelkezésre a csalások elleni fellépésre, az végső soron megtakarítást eredményez.


A képviselők az európai ügyész mandátumának kiterjesztését is kérték, és javasolták egy uniós „zöld ügyészi” poszt létrehozását is, amitől az uniós környezetvédelmi jogszabályok végrehajtásának javítását és a határokon átnyúló súlyos környezeti bűncselekmények elleni küzdelem fokozását remélik.


További hírek

  Gospel karácsony a Kodály Központban
2022. 12. 01. 19:42 pecsi-hirhatar.hu
  A lelki-szellemi egészség, a feltöltődés is a siker része
2022. 11. 30. 14:04 pecsi-hirhatar.hu
  Boros Bronzvasárnap
2022. 11. 29. 08:52 pecsi-hirhatar.hu
  A család a legfontosabb
2022. 11. 28. 11:51 pecsi-hirhatar.hu
  Villányi Franc ünnep hetedszer
2022. 11. 26. 09:20 pecsi-hirhatar.hu
  Lesz fényfestés, rénszarvasszán és ünnepi koncert is a pécsi Adventen
2022. 11. 25. 01:34 pecsi-hirhatar.hu
  Baranyai méz jár a véradásért
2022. 11. 24. 01:33 pecsi-hirhatar.hu
  Cipős doboz, tele ajándékkal és szeretettel
2022. 11. 23. 16:09 pecsi-hirhatar.hu
  Sport és Szabadidőpark épül Zengővárkonyban
2022. 11. 22. 16:11 pecsi-hirhatar.hu
  Churchill és Garbo
2022. 11. 19. 08:47 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport