PÉCSI HÍRHATÁR - Szél István hat évtizede

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.12.11.
 Kedd
Ma Árpád napja van.
Holnap Gabriella napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 03. 26. 22:34     


Szél István hat évtizede
Szél 60 címmel különleges fodrászbemutató helyszíne volt a pécsi Iparosház.

Különleges fodrászbemutatót tartottak Pécsett az Iparosházban  Szél 60 címmel.

A cím nem mást takar, minthogy Szél István mesterfodrász ebben az esztendőben ünnepli, hogy éppen hatvan esztendeje fogadja a vendégeket. A különleges alkalomra megtelt az Iparosház Suvák György – Pécsi Ipartestület egykori elnökéről elnevezett -  terme.A széksorokban, a barátok, vendégek kollégák mellett ott ültek az egykori tanítványok is.

A rendezvény egyben egy történelmi áttekintés is volt, ugyanis az erre az alkalomra összeállított fodrász-show keretében az érdeklődők keresztmetszetet kaptak  az elmúlt 60 év  divatirányzataiból, az alkalmazott eszközökből, vágási és hajformázási technikákból  egészen a mai  legújabb trendekig. A fodrászatban  új színt hozott úgynevezett „ barbershop”-ból is ízelítőt adtak a tanítványok  közreműködésével. A  bemutató ideje alatt  az előtérben berendeztek egy korabeli borbély-üzletet, de láthatók voltak a rögtönzöttkiállításon korabeli eszközök, kellékek éskülönleges relikviák, mint például egy meleg dauer készítéséhez használt készlet.
 
Szél István soha nem gondolta, hogy  fodrász lesz, azt meg főleg, hogy hatvan éven át szépíti majd a hölgyeket, varázsol a fejükre különleges frizurákat. Azt meg végképp nem, hogy szenvedélyévé válik, versenyeken méreti meg tudását. A szülei terelték e  pálya felé, a termete miatt. Tulajdonképpen motorszerelő szeretett volna lenni, de ott egy  évet kellett volna várnia, hogy megkezdhesse tanulmányait, vagy  vendéglátós, ott  hat hónapot kellett volna várakoznia, s csak harmadsorban fodrász, oda  azonban azonnal felvették tanulónak.

Már tanulóként nagyon megtetszett neki, hogy fél  óránként más vendég érkezik a fodrász-üzletbe. Hamar kiderült róla, jó érzéke van a szakmához, a mestere pedig  folyamatosan arra biztatta, képezze magát, ismerje meg az  újdonságokat, a divatirányzatokat, a vágási és festési technikákat. A mai napig  ezt teszi, figyeli az  utcán a fiatalokat, azok hajviseletét, hogy követni tudja a trendeket.

A szigetvári tanuló évek  meghatározták a későbbi szakmai életét, ugyanis nem csak a női, de a férfi fodrászatot is kitanulta. Szigetvárról Pécsre vezetett az útja, ahol a Baranya Megyei Fodrász Szövetkezetnél helyezkedett el. Versenyezni már itt kezdett, számos hazai és nemzetközi  megmérettetésen vett részt. Az  1972-ben Barcelonában megrendezett világbajnokságon a  tizedik helyen végzett.

A szövetkezetnél 1982-ig  dolgozott, azonban mindig is az volt a vágya, hogy saját üzlete legyen. A mesterlevelet 1990-ben szerezte meg. Tanulókkal már a sajátüzletében  kezdett el komolyabban foglalkozni. A nála gyakorlati idejüket töltők közül s szinte  mindannyian a szakmában  vannak, többen közülük a fodrász˙csapat  tagjaként hazai és nemzetközi  versenyeken vettek részt, mestervizsgát tettek,  saját üzletet nyitottak  itthon -Szigetváron, Szekszárdon, Pécsett.-, s külföldön - Norvégiában - egyaránt. Az alkalmazottai is  szinte kivétel nélkül a tanítványai közül kerültek ki.


A fia is fodrász lett, aki szintén nála  tanulta ki a szakmát, sőt a menye is. Ifjabb Szél István sikeres versenyzői múltat tudhat  maga mögött, európai és világversenyek helyezettje volt, s egészen 2008-ig, a saját üzlete   megnyitásáig az édesapjával együtt dolgozott.


További hírek

  Sikeres volt a program határon innen és túl
2018. 12. 11. 21:57 pecsi-hirhatar.hu
  Turizmusról a Medvehagyma Házban Orfűn
2018. 12. 10. 21:11 pecsi-hirhatar.hu
  A szem védelmében léptek
2018. 12. 09. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Költözik a piac, megújul a buszállomás
2018. 12. 08. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Új épülettel bővül az orvosi kar
2018. 12. 07. 22:58 pecsi-hirhatar.hu
  Egyenlő esélyekkel
2018. 12. 06. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Tiszta bolygót mindenkinek
2018. 12. 04. 22:46 pecsi-hirhatar.hu
  Négy generáció egy fedél alatt
2018. 12. 04. 22:24 pecsi-hirhatar.hu
  Jubilált a Hesz János Emlékverseny
2018. 12. 02. 21:29 pecsi-hirhatar.hu
  Vonalakban
2018. 12. 01. 01:36 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport