PÉCSI HÍRHATÁR - Tavaszvárás és húsvéti készülődés

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.07.14.
 Vasárnap
Ma &Őrs napja van.
Holnap Henrik napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 03. 29. 02:07     


Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.

Tavaszvárás és húsvéti készülődés a Dóm tér alatt néhány méterrel, Pécs ókori városa, Sopianae falai között, a Zsolnay Negyedben pedig a nyuszi fészkel majd.

Nagyszombaton,  március 30-án római öltözetben és katonai felszerelésben fotózkodhatnak a látogatók a Cella Septichora Látogatóközpontban, sőt, egy légiós katona teljes felszerelését is magunkra ölthetik VR-szemüvegek segítségével a 4. századba repülhetnek vissza, vagy akár korabeli társasjátékokat is kipróbálhatnak. A húsvétra készülődök egész napos kézműves foglalkozáson vehetnek részt, amelyen a pogány rómaiak tavaszváró ünnepe és a keresztény húsvét ihlette emlékeket készíthetnek, többek között mozaikokat és tojásdíszeket.

A nyuszi a Zsolnay Negyedben fészkel majd húsvét hétfőn, április elsején. Többek között tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncertje várja a családokat április 1-jén a Zsolnay Kulturális Negyedben. A programok az E78-as teremben Ringató gyerekkoncerttel indulnak reggel 9 órakor, amit hangszersimogató egészít ki, így a kicsik kötetlen formában barátkozhatnak a hangszerekkel. A 0-5 éves korosztálynak szóló programon a közös éneklés és játék is fontos szerepet kap.

Csernik Pál Szende erdélyi népi mesemondót hallhatjuk 10 órától. A Húsvéti Meseszőttes történetei elsősorban óvodás és kisiskolás korosztálynak szólnak, de a szülők is garantáltan jól fognak szórakozni. Aztán 11 órától a húsvéti nyuszi nyomába eredhetnek az apró kalandorok, hiszen indul a tojáskereső detektívjáték! A gyerekek egy felfedező térkép segítségével találhatják meg a Zsolnay Negyedben elrejtett különleges tojásokat, miközben igazi nyomolvasókká válnak. Indulás 11 órakor a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadától. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik.  Délután kézműves foglalkozásokon készülhetnek a húsvétra kicsik és nagyok. Délután kettő és öt között Varga-Mohácsi Tímea kézműves játszóházvezető segítségével kedves tárgyakat készíthetnek különböző technikák elsajátításával.

Felhőtlen jókedv vár mindenkit a Lajtorja mini gyerekzenekar koncertjén 15 órától. Az együttes célja a vidám hangulat megteremtése, mesével, közös énekléssel és mozgással kiegészítve. Fontos számukra a népi hagyományok megőrzése; dalaik energikus interakcióban szólítják meg a kicsiket és a nagyokat egyaránt.  Gryllus Vilmos 17 órakor kezdődő koncertjén a tavaszt köszönti minden dal, minden ének. A hazatérő madarakat, a téli álomból ébredő állatokat és a napsütésben szirmot bontó virágokat. A Tavaszi daloskönyv című gyerekkoncert zárja a napot.

Vasárnaptól péntekig ajándékokat, hímes tojásokat készíthetnek  szeretteiknek a zengővárkonyi Tojás Múzemumba látogatók neves tojásdíszítők segítségével, saját kezűleg. E mellett megismerkedhetnek a magrátétes díszítés, a tojáspatkolás és -karcolás, gyöngyrátétes díszítés módszereivel is, de ünnepi díszeket is gyárthatnak szalmából március  28-án, csütörtökön 10.00–15.00 között.


Nagypénteken újraélhetik a hagyományokat, 13.00–16.00 között tartják a zengővárkonyiak közös tojásírását. Húsvétvasárnap 9.30-tól hímestojtás-keresésre indulhatnak a gyerekek faluszerte, április 1-én, hétfőn 11.00-tól pedig a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület műsora lesz látható a Míves Tojás Múzeum előtt.


Mindezek mellett népi játékokkal várják az érdeklődőket a Tájház udvarán, valamint látogatható lesz a Míves Tojás Múzeum, a Szalma-kincs-tár és a Tájház gyűjteménye.

 

Húsvétkor is megtekinthetők Gulácsy, Csontváry vagy éppen Zsolnay Vilmos festményei, sőt a tavaszi szünetben a kisiskolásokat is egész napos programra hívják. Az állandó tárlatok mellett a Janus Pannonius Múzeum Látogatóközpontban az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek portréit és pécsi városképeit bemutató kiállítás, a JPM Csontváry Múzeumban egy több mint negyvennégyezer darabból álló középkori ezüstkincslelet, a JPM Zsolnay Múzeumban egy üvegművészeti gyűjtemény, míg a JPM Modern Magyar Képtárban Kismányoky Károly szeptember 22-ig meghosszabbított életmű-tárlata és Bocz Gyula szobrai várják az érdeklődőket.


További hírek

  Negyedszázada rendezik meg
2024. 07. 13. 02:07 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi virológusok segítségével jön létre
2024. 07. 12. 21:38 pecsi-hirhatar.hu
  Varázslat és fények ünnepe
2024. 07. 09. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Jogerős ítélet emberölés bűntette ügyében
2024. 07. 09. 20:40 pecsi-hirhatar.hu
  Rekord létszámmal indulnak
2024. 07. 07. 02:06 pecsi-hirhatar.hu
  Új kezelőhelyiség a pécsi bőrklinikán
2024. 07. 06. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Terítéken az élhető épített város
2024. 07. 04. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Tűzben született lótuszvirágok
2024. 07. 03. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  Regionális összefogás az állatorvosi és biotechnológiai kutatások fejlesztésére
2024. 07. 02. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelem
2024. 07. 01. 21:39 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport