PÉCSI HÍRHATÁR - Több mint száz fúvós a színpadon

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.11.28.
 Hétfő
Ma Stefánia napja van.
Holnap Taksony napja lesz.
   EUR árfolyam
   /Rate& Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 12. 21. 20:55     


Több mint száz fúvós a színpadon
Ünnepi hangulatot varázsol a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar több mint száz zenésze a Tolnán és Dombóváron megrendezésre kerülő koncerteken.

Több mint százan próbálnak Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar téli táborában a december végi ünnepi koncertekre.

A fúvós zene  alapvetően amatőr műfaj. Magyarországon számtalan együttes működik, de hivatásos zenekar csak néhány. A Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar pedig olyan fúvószene-fanatikusok gyűjtőhelye, akik nem elégszenek meg a hobbizenéléssel, hanem évről évre szorgalmasan gyakorolnak, hogy egy olyan produkcióban vehessenek részt, ami még a képzett zenészek, zenetanárok számára is kihívást jelent. Monumentálisnak ígérkező hangversenyeiket nem kis kihívások árán sikerül  ebben az esztendőben  idén megrendezniük. Hogy az évente kétszer megrendezett zenei táborsorozatnak mennyire van létjogosultsága, azt a nagy ütemben növekvő jelentkezőszám is bizonyítja.


- Mostanra a szélrózsa minden irányából érkeznek a jelentkezők – mondja Tóth Bence, a zenekar karmestere.  - Az első téli tábort 32 zenésszel rendeztük meg, az ideire viszont már több mint százan jelentkeztek. Ez azt is jelenti, hogy kinőttük egy kisvárosi zeneiskola próbatermét és egy művelődési ház színpadát. Ez mind szervezésileg, mind zenileg óriási kihívást jelent. Ugyanakkor persze hatalmas öröm, hogy évről évre egyre több embernek mutathatjuk meg, szerintünk hogyan szép a fúvószene.


Az évi két koncertre összeálló zenekar tagjai olyan  magas színvonalon játszanak, ami  csak a hivatásosokra jellemző. Ezen alkalmakra összeállított műsor előadásában az amatőr zenészek mellett, akik ilyenkor megmérettethetik magukat, a profiknak  is bőven van részük kihívásokban. A projektzenekar szervezői e mellett nagyon fontosnak tartják az ezt megelőző téli zenei táborok motivációs és pedagógiai hatásait is. Hisznek benne, hogy az „alkalmi” zenésztársaktól, karmestertől, valamint az  izgalmas zenedarabok által szerzett új impulzusok a profiknak és az amatőröknek egyaránt  segítik a továbbfejlődésüket. Az intenzív próbahetek a szokásosnál is gyorsabb tanulási tempót kívánnak meg a résztvevőktől. Ez a koncentrált tanulási folyamat ugyanis felér egy továbbképzéssel, az ennek során szerzett élményeket, tudást tovább kamatoztatják a saját állandó zenekaraikban.

A Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekart  2015-ben hívta életre Tóth Bence, Svájcban élő karmester, és Tóth Ada Eszter, a Dombóvári Alapfokú Művészeti Iskola tanára. Amatőr és profi muzsikusok részvételével szervezték meg  az első fúvószenei tábor a Balaton déli partján, azóta tucatnyi  zenetáboron és koncerten vannak már túl. Egy évvel később már több mint ötvenen ültek a próbateremben és koncerteken, 2017-ben pedig útjára indult egy második, a 10–14 éves korosztálynak szóló program is, a DDRF Gyermek–Ifjúsági Fúvószenekar. Az együttesnél folyó magas szintű munkának hamar híre ment, évről évre kiváló zenészek csatlakoznak a nyári egyhetes, elképesztően intenzív közös munkához is. Idén pedig a hetedik zenetábort már két turnusban kellett megtartani a jelentkezők magas száma miatt.


A Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar  december 29-én Tolnán, december 30-án pedig Dombóváron lép fel.


További hírek

  A család a legfontosabb
2022. 11. 28. 11:51 pecsi-hirhatar.hu
  Villányi Franc ünnep hetedszer
2022. 11. 26. 09:20 pecsi-hirhatar.hu
  Lesz fényfestés, rénszarvasszán és ünnepi koncert is a pécsi Adventen
2022. 11. 25. 01:34 pecsi-hirhatar.hu
  Baranyai méz jár a véradásért
2022. 11. 24. 01:33 pecsi-hirhatar.hu
  Cipős doboz, tele ajándékkal és szeretettel
2022. 11. 23. 16:09 pecsi-hirhatar.hu
  Sport és Szabadidőpark épül Zengővárkonyban
2022. 11. 22. 16:11 pecsi-hirhatar.hu
  Churchill és Garbo
2022. 11. 19. 08:47 pecsi-hirhatar.hu
  Újra Pécsett a Kulcskeresők
2022. 11. 17. 01:55 pecsi-hirhatar.hu
  Szaktudásukkal segítenek civil szervezeteknek
2022. 11. 15. 13:56 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét fogadja a híveket a pécsi Lyceum templom
2022. 11. 15. 13:53 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport