PÉCSI HÍRHATÁR - Többfunkciós fenntartható tereket álmodtak

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.07.20.
 Péntek
Ma Illés napja van.
Holnap Dániel napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 09. 07. 12:57     


Többfunkciós fenntartható tereket álmodtak
Ötletpályázattal segíti a megye a Zöld Város programot. A pályaművekben többfunkciós fenntartható tereket álmodtak a tervezők.

Kihirdették a Zöld város kialakítása néven meghirdetett ötletpályázat eredményét.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program megvalósítását segítő, több várost érintő tervpályázatokat a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal és a települési önkormányzatok közösen hirdették meg. Szigetváron, Villányban és  Sásdon a pályázatra beérkezett terveket  meg lehetett tekinteni.  Az ötletpályázat elsődleges célja az volt, hogy a városok meghatározó közösségi tereire, zöldterületeire olyan kortárs építészeti megoldásokat találjanak, amelyek továbbgondolásával a későbbi TOP pályázat műszaki tartalmát is ki lehet alakítani.

Mint Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke elmondta,  a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatainál partnerként segíti a településeket.  Kitért arra is, 2012 óta szolgáltató megyeként működnek, több területen is segítik a pályázókat, a szakmai háttér kialakítása érdekében együttműködési megállapodást kötöttek mind a Baranya Megyei Mérnöki Kamarával, mind a Dél-Dunántúli  Építész Kamarával azzal a nem titkolt céllal, hogy elsősorban baranyai tervezők vegyenek részt a helyi projektek előkészítésében, kivitelezésében. Hangsúlyozta, kreatív és innovatív ötleteket vártak és azt meg is kapták.

Pályázati források segítségével Szigetváron a Várkert – Almás-patak környezetét gondolták újra, Villányban az „ős”-pincesort és az új rendezvényteret összekötő „fő tengely”, a Baross Gábor utca és kapcsolódó terei, Sásdon  pedig a Hősök tere és környezete újulna meg. Az elkészült tervekben  jövedelem teremtő szolgáltatás éppúgy megjelenik, mint az alapinfrastruktúra, újabb növények ültetése, vagy akár  a vizek helyben tartása és felhasználása.

 - A pályázat összetettsége nehéz feladat elé állította a tervezőket, olyan szakembereket hívtunk meg, akik helyismerettel és megfelelő referenciákkal rendelkeznek – emelte ki Riegl Gábor megyei főépítész. - Mivel a fejlesztések természeti- és épített környezetünk több olyan elemét is érinthetik - például zöldfelületek, sétányok, játszóterek, közvilágítás, utcabútorok, kiszolgáló épületek -, az  értékelési szempontok között szerepelt többek között miként kapcsolódik az elképzelés a városképhez, annak szerkezetéhez, mennyire reális a műszaki megoldás, mennyire ütemezhető a megvalósítása. A tervezők szakmai kihívásként tekintettek a feladatra és megfelelő „válaszokat” adtak az érintett akcióterületekre.

Böjte Tibor tájépítész,a bíráló bizottság mindehhez a következőket fűzte hozzá, nehéz dolguk volt, hiszen minden pályázatban voltak remek ötletek, amelyeket a későbbiekben érdemes hasznosítani. Hozzátette a bírálatnál fontos szempont volt, hogy a kialakítandó tér többfunkciós legyen. A helybeliek és az odalátogatók egyaránt élvezhessék, s természetese rendezvények megtartásához is alkalmas színtér lehessen.

Az ötletpályázat keretében több értékes megoldás is született, a bírálóbizottság valamennyi beérkezett pályaművet megvételre alkalmasnak találta.  A városok pályázataikat szeptember 15-ig nyújthatják be.


További hírek

  Vasarely virágai, Magyar múzsák, Rocklegendák
2018. 07. 20. 01:08 pecsi-hirhatar.hu
  Ökoturisztikai fejlesztések Tamásiban
2018. 07. 19. 01:10 pecsi-hirhatar.hu
  Én a megbélyegzett
2018. 07. 18. 01:08 pecsi-hirhatar.hu
  Vezetőváltás Tudásközpont élén
2018. 07. 17. 01:10 pecsi-hirhatar.hu
  Oda és vissza áramló energia
2018. 07. 16. 02:14 pecsi-hirhatar.hu
  Az utolsó meccs - a franciák a világbajnokok
2018. 07. 15. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  A jobb és kombinatívabb játék bronzot ért
2018. 07. 14. 22:12 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló turisztikai nap
2018. 07. 14. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Az ország legrózsaszínűbb rozé-ünnepe
2018. 07. 13. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Fejlesztések a minőség emelésének jegyében
2018. 07. 12. 23:26 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport