PÉCSI HÍRHATÁR - Újabb jogszabály-tervezet a méhek védelmében

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.04.06.
 Hétfő
Ma Vilmos, Bíborka napja van.
Holnap Herman napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 10. 27. 13:50     


Újabb jogszabály-tervezet a méhek védelmében
A méhek a növényvédő szerektől való védelme érdekében az Európai Parlament képviselői újabb jogszabály-tervezetet kérnek az Európai Bizottságtól.

Az Európai Parlament  képviselői újabb tervezetet kérnek az Európai Bizottságtól, miután a tagállamok fellazították a méhek védelmét célzó szabályozást.
 
Az Európai Bizottság eredeti javaslat tervezetének a célja az volt, hogy az uniós jogszabályokba olvassza az Európai Élelmiszerbiztonsági Felügyelet (EFSA) 2013-as útmutatóját a méhekre veszélyes növényvédő szerek visszaszorításáról. Az útmutató elmagyarázta, hogyan kellene bevizsgálni a növényvédő szereket ahhoz, hogy az azután alkalmazott szerek ne veszélyeztessék sem akut, sem krónikus módon a méheket. A növényvédő szerek csak akkor maradhatnának a piacon, ha a vizsgálatokon megfelelnek. Azonban több tagállam ellenezte a javaslatot, végül a bizottság kénytelen volt olyan kompromisszumot javasolni, ami csak az akut kitettség ellen védte volna a méheket.

Elfogadhatatlan, hogy tagállamok ellenezzék az EFSA méhekre vonatkozó 2013. évi útmutatójának maradéktalan végrehajtását a méhek ügyében. A bizottsági rendelettervezet csak a mézelő méheket érintő akut toxicitások esetébenében vezet be módosításokat, ugyanakkor nem szól az azokat érintő krónikus toxicitásról, sem pedig a poszméheket és a magányos méheket érintőekről. A tervezet ráadásul nem a tudományos és műszaki ismeretek legfrissebb eredményeit tükrözi és nem változtatná meg a védelem szintjét - olvasható az Európai Parlament állásfoglalásban.

A képviselők annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a bizottságnak nem kellett volna kompromisszumot kötnie, hanem élhetett volna teljes hatáskörével, mivel a méhvédelmi kritériumokat kifogásoló 16 tagállam nem alkotott minősített többséget. Az állásfoglalás ezért most a legújabb tudományos és technikai tudáson alapuló, új jogszabálytervezet benyújtására kéri a Bizottságot.
 
Mint az egyik jelentéstevő, a környezetvédelmi bizottság elnöke, Pascal Canfin (RE, Franciaország) elmondta, nem támogatják, hogy erőtlenek legyenek a méhekre veszélyes növényvédő szerek alkalmazhatóságára vonatkozó feltételek.  Véleményük szerint a kérdés az, komolyan gondoljuk-e a környezet védelmét? Komolyan gondoljuk-e az élőlények védelmét? Komolyan gondoljuk-e a Green Dealt?

 

Kitért arra is, az Európai Parlament túlnyomó része nem akarja, hogy a méhek védelmét szolgáló jogszabályt felvizezzék. Arra kérik tehát az Európai Bizottságot, hogy olyan jogszabály-tervezetet terjesszen be, ami kiszűri a beporzókra legveszélyesebb növényvédő szereket.


További hírek

  Határokon átnyúló betegellátás
2020. 04. 05. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Az időjárás márciusi játéka
2020. 04. 04. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  A koronavírus hat az építőiparra is
2020. 04. 03. 20:37 pecsi-hirhatar.hu
  Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása
2020. 04. 02. 21:02 pecsi-hirhatar.hu
  Elhunyt Peskó Zoltán
2020. 04. 01. 18:14 pecsi-hirhatar.hu
  Bázisintézmény lett a Gandhi
2020. 04. 01. 18:04 pecsi-hirhatar.hu
  Az intézkedések lassítják a járvány terjedését
2020. 03. 30. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Korlátozások a hulladékudvarokban
2020. 03. 29. 03:13 pecsi-hirhatar.hu
  Vasárnap indul a nyári időszámítás
2020. 03. 28. 03:01 pecsi-hirhatar.hu
  Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
2020. 03. 27. 20:44 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport