PÉCSI HÍRHATÁR - Újabb jogszabály-tervezet a méhek védelmében

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.01.21.
 Kedd
Ma Ágnes napja van.
Holnap Vince napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 10. 27. 13:50     


Újabb jogszabály-tervezet a méhek védelmében
A méhek a növényvédő szerektől való védelme érdekében az Európai Parlament képviselői újabb jogszabály-tervezetet kérnek az Európai Bizottságtól.

Az Európai Parlament  képviselői újabb tervezetet kérnek az Európai Bizottságtól, miután a tagállamok fellazították a méhek védelmét célzó szabályozást.
 
Az Európai Bizottság eredeti javaslat tervezetének a célja az volt, hogy az uniós jogszabályokba olvassza az Európai Élelmiszerbiztonsági Felügyelet (EFSA) 2013-as útmutatóját a méhekre veszélyes növényvédő szerek visszaszorításáról. Az útmutató elmagyarázta, hogyan kellene bevizsgálni a növényvédő szereket ahhoz, hogy az azután alkalmazott szerek ne veszélyeztessék sem akut, sem krónikus módon a méheket. A növényvédő szerek csak akkor maradhatnának a piacon, ha a vizsgálatokon megfelelnek. Azonban több tagállam ellenezte a javaslatot, végül a bizottság kénytelen volt olyan kompromisszumot javasolni, ami csak az akut kitettség ellen védte volna a méheket.

Elfogadhatatlan, hogy tagállamok ellenezzék az EFSA méhekre vonatkozó 2013. évi útmutatójának maradéktalan végrehajtását a méhek ügyében. A bizottsági rendelettervezet csak a mézelő méheket érintő akut toxicitások esetébenében vezet be módosításokat, ugyanakkor nem szól az azokat érintő krónikus toxicitásról, sem pedig a poszméheket és a magányos méheket érintőekről. A tervezet ráadásul nem a tudományos és műszaki ismeretek legfrissebb eredményeit tükrözi és nem változtatná meg a védelem szintjét - olvasható az Európai Parlament állásfoglalásban.

A képviselők annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a bizottságnak nem kellett volna kompromisszumot kötnie, hanem élhetett volna teljes hatáskörével, mivel a méhvédelmi kritériumokat kifogásoló 16 tagállam nem alkotott minősített többséget. Az állásfoglalás ezért most a legújabb tudományos és technikai tudáson alapuló, új jogszabálytervezet benyújtására kéri a Bizottságot.
 
Mint az egyik jelentéstevő, a környezetvédelmi bizottság elnöke, Pascal Canfin (RE, Franciaország) elmondta, nem támogatják, hogy erőtlenek legyenek a méhekre veszélyes növényvédő szerek alkalmazhatóságára vonatkozó feltételek.  Véleményük szerint a kérdés az, komolyan gondoljuk-e a környezet védelmét? Komolyan gondoljuk-e az élőlények védelmét? Komolyan gondoljuk-e a Green Dealt?

 

Kitért arra is, az Európai Parlament túlnyomó része nem akarja, hogy a méhek védelmét szolgáló jogszabályt felvizezzék. Arra kérik tehát az Európai Bizottságot, hogy olyan jogszabály-tervezetet terjesszen be, ami kiszűri a beporzókra legveszélyesebb növényvédő szereket.


További hírek

  Triatlon a siker útján
2020. 01. 20. 21:20 pecsi-hirhatar.hu
  Tizenhét város- tizenhét koncert
2020. 01. 19. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  Elítélték és kiutasították
2020. 01. 17. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  Hosszú évekre rács mögött maradnak
2020. 01. 16. 22:03 pecsi-hirhatar.hu
  Felbecsülhetetlen értékű kezdeményezés
2020. 01. 16. 21:45 pecsi-hirhatar.hu
  Múzeumba került Jakab Antal bőrgyári hagyatéka
2020. 01. 14. 21:39 pecsi-hirhatar.hu
  Az uniós utasjogokat még mindig kevesen ismerik
2020. 01. 13. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarországi Németségért Arany Dísztű Horváth Etelének
2020. 01. 12. 21:50 pecsi-hirhatar.hu
  Meglátták, megtetszett, elvitték…
2020. 01. 11. 21:39 pecsi-hirhatar.hu
  Zöld út a távfűtött társas házaknak
2020. 01. 10. 20:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport