PÉCSI HÍRHATÁR - Vizes VB: Úszás-A magyarok bronz éremmel nyitottak

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.01.19.
 Szombat
Ma Sára napja van.
Holnap Sebestyén napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 07. 24. 10:14     


Vizes VB: Úszás-A magyarok bronz éremmel nyitottak
A 100 méteres pillangóúszás előfutamaival kezdődött meg a budapesti vizes világbajnokság medencés úszóprogramja a Duna Arénában.

A budapesti vizes világbajnokság medencés úszóprogramja a Duna Arénában a 100 méteres pillangóúszás előfutamaival  kezdődött meg.


A nap utolsó előtti versenyszáma a férfi 4x100 méteres gyorsúszó váltóverseny döntője volt.  A mieink összeállítása változatlan; Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd. Japán, az Egyesült Államok, Brazília, Ausztrália, Olaszország, Oroszország és Kanada még a döntőben, a magyar egység a kettesen úszik. Kozma kezd tehát, a második helyen haladunk, Amerika vezet, Brazília a harmadik a váltásnál. Németh Nándor jön, a harmadik helyen vált az USA és a brazilok mögött. Az utolsó váltásnál csak hatodikak vagyunk. De semmi baj, mert Bohus Ricsi elképesztő százat repeszt, otthagyja az oroszokat, az olaszokat, mindenkit! 3:11.99, ELKÉPESZTŐ magyar csúcs! Négy váltót is kizártak mögülünk! Telt ház a Duna Arénában, elképesztő a hangulat! Nyitunk egy bronzzal az úszás nyitó napján! 47.21 volt Bohus Ricsi 100 métere. Egyébként Amerika a világbajnok Caleb Dressel, Townley Haas, Blake Pieroni és Nathan Adrian összeállításban 3:10.06-tal, Brazília az ezüstérmes. Gabriel Santos, Marcelo Chierigini, Cesar Cielo Filho és Bruno Fratus kap egy-egy ezüstérmet.


Kezdődjön a versenynapról szóló  beszámoló! Máris rákanyarodhatunk az első előfutamra, amelyet a mauritiusi Elodie Poo Chong nyer meg, az indiai Gowda jön a második helyre, a harmadik pozíció pedig a FINA csapatának indulójáé, Yusra Mardinié. A svájci Martina vasn Berkelé a második futam, a bosnyák Kajtaz a második, a Costa Rica-i Meza pedig a harmadik. A harmadik futam 3-as pályáján úszik Szilágyi Liliána, aki a harmadik helyen zárja előfutamát, az amerikai Worrell és a kapán Ikee mögött. 58.00 Lilu ideje. Jön a negyedik futam, gyorsan pörög a 100 pillangó, az ausztrál Emma McKeon nyeri 56,81-gyel, a kanadai Penny Oleksiak a második, a kínai Zsang pedig a harmadik. Következik az utolsó selejtező futam, ahol a svéd Sarah Sjöström nyer 55.96-tal, a koreai An lesz a második, az orosz Kimrova pedig a harmadik. Szilágyi Lilu összetettben a tízedik idővel középdöntős.


Férfi 400 méteres gyorsúszással folytatjuk a programot, ebben a számban Kalmár Ákos a magyar induló. Ákosnak ez az első felnőtt világbajnoksága, ifjúsági Európa bajnokként érkezik erre a versenyre. A harmadik előfutamban kapcsolódunk be a küzdelmekbe, ebben a számban nincs elődöntő, egyből a döntőbe lehet kerülni. A harmadik selejtező futamot a szlovák Nagy Richárd nyeri, a román Artimon és a mexikói Vargas ér be a második és harmadik helyre. A negyedik futamban, a kettes pályán úszik a 17 éves Kalmár Ákos, akinek Pass Ferenc az edzője. A kanadai Bagshaw nyeri a futamot 3:48.82-vel. a svéd Johansson a második, a brazil Almeida pedig bejön a harmadik helyre, Kalmár Ákos hatodikként zár a futamában, 3:51.35-tel. A döntőbe nem fog bekerülni. Az osztrák Felix Auböck nyeri az ötödik futamot, a címvédő kínai Szun Jang a második, a brit James Guy pedig a harmadik ebben a futamban, ahol nyolcan előzték meg Kalmár Ákost, tehát gyakorlatilag mindenki. Az utolsó selejtezőt az ausztrál David McKeon nyerte 3:45.56-tal, a koreai Parké a második hely, a szintén ausztrál Mack Horton a harmadik helyre érkezett be, Kalmár Ákos a huszonkettedik helyen zárt.


Következik a női 200 méteres vegyes úszás selejtezője, itt négy előfutam lesz, a második selejtező kettes pályáján láthatjuk majd Jakabos Zsuzsannát. Az utolsó futamban úszik majd Hosszú Katinka. A második futamban az amerikai Madisyn Cox nyer, megelőzve a japán Runa Imait, a szintén amerikai Melanie Margalis pedig a harmadik helyen ér célba, Jakabos Zsuzsi 2:12.10-zel a negyedik helyen végez. Siobhan O’Connor 2:10.42-vel nyeri a harmadik futamot a kanadai Seltenreich és az orosz Ugolkova előtt. Jön Hosszú Katinka selejtezője, aki a négyesen úszik, és nagyon magabiztosan meg is nyeri a selejtezőt, 2:07.49 az ideje, a kanadai Sydney Pickrem a második, a brit Hannah Miley pedig a harmadik. Katinka a legjobb idővel elődöntős, és Zsuzsi is továbblép a tizenegyedik helyen.


A férfi 50 méteres pillangóúszás selejtezője következik, ebben a számban kilenc előfutam lesz, Cseh László az utolsó futamban úszik majd. A hatodik előfutamban kapcsolódunk be, amelyet a trinidadi Carter nyer, a paraguayi Parker lesz a második, az üzbég Kozljuk pedig a harmadik. A hetedik futamban a brit Proud a győztes, az amerikai Phillips a második és az orosz Szedov a harmadik.  A nyolcadik előfutam máris elindult, az ukrán Andrij Govorov győzelmével ért véget, az amerikai Dressel a második és a szingapúri Schooling a harmadik. És akkor a végére Cseh Lacival a hármason az utolsó futam jön, a két brazil, Santos és Martin az első két helyen, Laci a harmadik, 23.41-gyel, ez a nyolcadik idő. Elődöntős Cseh László 50 pillangón. Ez is villámgyorsan lement.


Következik a női 400 méteres gyorsúszás selejtezője Késely Ajnával és Kapás Boglárkával, itt is egyből döntőbe lehet kerülni, nincs elődöntő. Négy selejtező futam lesz, a második zajlik éppen, amikor bekapcsolódunk a közvetítésbe. A két magyar lány a következő két futamban indul. A portugál Duraes 4:10-07-tel nyeri a második futamot, a cseh Zavadova a második, a luxemburgi Olivier a harmadik. Késely Ajna futama következik, a 15 éves kislány a kettes pályára került. Szenzációsan úszik Ajna, az amerikai Smith meg fogja nyerni a futamot, a kínai Li a második, Ajna pedig végül a harmadik helyen zár, 4:06.48-cal. Az utolsó selejtezőben az ötös pályára szólítják Kapás Bogit, az amerikai Ledecky mellett úszik. Katie Ledecky simán nyerni fogja a futamát, az ausztrál Titmus lesz a második, Bogi pedig a harmadik. 3:59.06-tal nyer Ledecky, Kapás Bogi ötödik idővel döntős, 5:05.93 az ideje, a nyolcadik helyen pedig ott van Késely Ajna is. Bravó, Ajna!


Még három úszószám előfutamai lesznek a délelőtti programban, először is a férfi 100 méteres mellúszás selejtezői következnek, Gyurta Dániellel a mezőnyben. Nyolc kört rendeznek, Dani a hatodikban áll majd rajtkőre. Az ötödik körbe kapcsolódunk be, ezt a svájci Kaser nyeri 1:00.53-mal, az ír Quinn a második és a panamai Crespo zár a harmadik helyen. Jön Gyurta Dani futama, a nyolcas pályára került. Az amerikai Kevin Cordes nyer 59.25-tel, a brit Murdoch a második, és ha jól látom, az orosz Zankóé a harmadik hely, Dani ideje 1:00.76, ezzel kilencedik összetettben. Az olasz Nicolo Martineghi nyeri a hetedik futamot 59.33-mal a japán Koseki és a litván Titenis előtt, az utolsó futam győztese pedig a brit Adam Peaty, a második idő az amerikai Cody Milleré, a harmadik helyre a brazil Gomes érkezett be. Gyurta Dani ebben a számban összetettben a huszonhatodik helyen zárt.


A női 4x100 méteres gyorsúszó váltóverseny selejtezője következik, két selejtezőfutam lesz, a mieink a másodikba kerültek. Molnár Flóra, Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn és Jakabos Zsuzsanna úszik majd nálunk. Az első futamot az amerikai váltó nyeri a hollandokat és a svédeket előzik,3:33.35-ös idővel. A második futam kettes pályáján fognak úszni a mi lányaink, tehát Molnár Flóra kezd. Az első váltásnál Kanada, Kína, Ausztrália a sorrend, a magyar csapat hatodik. Gyurinovics Fanni következik nálunk, Ausztrália, Kanada, Kína a sorrend 200 méternél, a mieink továbbra is az utolsó előtti helyen. Verrasztó Evelyn óriásit úszik, negyedik helyen váltunk. Ausztrália nyer 3:35.18-cal, Kanada a második, Kína a harmadik, a magyar váltó a negyedik 3:338.90-nel, éppen lecsúszva a döntőről! Kilencedik összetettben a magyar csapat! Micsoda pech!


Legvégül következik az első nap délelőtti programjában a férfi 4x100 méteres gyorsúszó váltóverseny, szintén magyar csapattal a mezőnyben. A mieink összeállítása Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd. Itt is két selejtező futam lesz és a fiaink is a másodikba kerültek, az első futamban a brazilok nyernek, az ausztrálok a második helyen érnek célba, a japánok pedig a harmadikon. 3:12.34 a győztes idő. A kettes pályán lesz a második futamban a magyar egység, és már el is kezdődött a verseny. Az első váltásnál a második helyen váltunk, Amerika előz csak meg minket! Bravó! Tartjuk a második helyet, az olaszok vezetnek! Ugyanez a helyzet, amikor Bohus Ricsi ugrik a medencébe és végül a harmadik helyen érünk célba 3:13.18-cal ez ötödik helyre jó összetettben! 3:12.90-nel győzött az amerikai csapat, az olaszok értek célba a második helyen! Óriási! Őrjöng a Duna Aréna! Ez gyönyörű volt a végére!

Ötödik idővel döntő ebben a számban, délután fél hatkor jön a folytatás!

 

A férfi 400 méteres gyorsúszás döntője fél hat után kezdődik a Duna Arénában, ezzel indul a medencés úszás első napjának délutáni programja. Ebben a számban sajnos nincs magyar induló, a selejtezőben Kalmár Ákos kiesett, de azért nézzük meg, mire mennek a döntősök. Rajthoz áll az olasz Gabriele Detti, az ausztrál Mack Horton és David McKeon, az osztrák Felix Auböck, a kínai Szun Jang, a dél-koreai Park Te Hvan, a brit James Guy és az amerikai Zane Grothe. Egyébként azt mondjuk el gyorsan, hogy néhány száz üres széket leszámítva majdnem teljesen telt hát van a Duna Arénában, körülbelül 10 ezer ember lehet most a helyszínen. A világcsúcs 3:40.07-tel a német Paul Biedermann nevéhez köthető, ő most nincs itt. 200 méternél Szun Jang, Park és James Guy vezeti a mezőnyt, és ahogy haladunk előre, egyre magabiztosabban vezet a kínai. Meg fogja védeni a világbajnoki címét Szun Jang, 3:41.38-cal, mögötte az ausztrál Mack Hortoné az ezüstérem, az olasz Gabriele Detti pedig bronzérmet szerez.


Következik a női 100 méteres pillangóúszás elődöntője Szilágyi Liliánával a mezőnyben. Lilu az első elődöntőben fog úszni a kínai Ying Lu Ju Fei Zsang, az amerikai Kelsi Worrell, a japán Rikako Ikee, az orosz Kimrova, a német Schmidtke és az ausztrál Thorssell társaságában. Lilut a kettes pályára osztották be, és az ötödik helyre érkezik meg a futam végén 57.75-tel. A futamot az amerikai Worrell nyerte, a japán Ikee a másodi, a kínai Ju Fei Zsag pedig harmadik lett. A második futamban a belga Kimberly Buys, az olasz Ilaria Bianchi, a kanadai Penny Oleksiak, a svéd Sarah Sjöström, az ausztrál Emma McKeon, a koreai Sze Hjeon An, az amerikai Sarah Gibson és a brit Margaret Thomas úszik. A futamot Sjöström nyeri, McKeon a második Oleksiak pedig a harmadik. Lilu ideje a kilencedik helyre volt elég, épphogy lecsúszott a döntőről.


A férfi 50 méteres pillangóúszás elődöntője következik Cseh Lászlóval a mezőnyben, aki a az első futamban kapott helyet az ukrán Andrij Klopcov, az orosz Jevgenyij Szedov, a brazil Henrique Martins, az amerikai Caleb Dressel, a brit Benjamin Proud, a szerb Sebastian Sabo, és a fehérorosz Dodaljev mellett. Laci a hatoson úszik és az ötödik helyre ér be. Martins nyeri a futamot Proud és talán Kopcov előtt. A magyar lassabban úszott, mint délelőtt, 23:51 az ideje. A második elődöntőben a holland Goosen, a lengyel Czerniak, a brazil Santos, az ukrán Govorov, a szingapúri Schooling, az amerikai Phillips, az olasz Codia és a fehérorosz Csurkin úszik, Govorov, Santos, Schooling a sorrend, Govorov ideje 22.77. Cseh László 11. helyen zárt.


A női 400 méteres gyorsúszás elődöntőjével folytatjuk, Kapás Boglárka és Késely Ajna is a mezőnyben. Az orosz Popova, az ausztrál Titmus, az amerikai Ledecky és Smith és a kínai Li és Zsang lesznek az ellenfelek. Ajna a nyolcas, Bogi pedig a kettes pályán úszik majd. Az amerikai lányok máris vezetnek az elején, Ledecky nagyon bekezd, a magyar lányok a mezőny végén a hatodik, nyolcadik helyen állnak. 100 méterrel a vége előtt Ledecky, Smith, Li a sorrend, a két magyar az ötödik hatodik helyen. Ledecky nyer 3:58.44-gyel, új világbajnoki csúccsal. Bogi ötödik 4:04.77-tel, Ajna pedig a hatodik helyen zár 4:05.75-tel.


Ha jól sejtem a férfi 100 méteres mellúszás elődöntője következik, ebben a mezőnyben nincs magyar résztvevő. Az első futamban a kanadai Richard Funk, a brazil Felipe Lima, az orosz Kirill Prigoda, az amerikai Cody Miller, a szintén brazil Joao Gomes, az orosz Vsevolod Zanko, a litván Giedrius Titenis és a holland Arno Kamminga úszik majd. Miller nyer 59.08, Prigoda a második, Lima pedig a harmadik. A második elődöntőbe a fehérorosz Simanovics, a kínai Zsi Bei Jang, az olasz Nicolo Martineghi, a brit Adam Peaty, az amerikai Kevin Cordes, a brit Ross Murdoch, a japán Yasuhiro Koseki és a litván Andrius Sidlauskas került. Peaty nyeri a futamot, Cordes lett a második, Sidlauskas úszott be a harmadik helyre. 57.75 a győztes idő ebben a futamban.


Jön a női 200 méteres vegyes úszás elődöntője Hosszú Katinkával és Jakabos Zsuzsival, mindketten a második futamban lesznek. Az elsőbe a kínai Je Si Ven, a kanadai Seltenreich, a brit Miley, a szintén kanadai Pickrem, a szintén brit O’Connor, a japán Ohashi, a svájci-orosz Ugolkova és az ausztrál Ngawati került. Pickrem nyer 2:09 17-tel, O’cobbor jön be másodiknak, Ohashi pedig harmadikként zárja a futamot. A második futam négyes és hetes pályája a magyaroké, a négyes a Katkaé, Zsuzsié a hetes. Az orosz Jefimova, az amerikai Margalis, a japán Runa Imai, a szintén amerikai Madisyn Cox, a dél-koreai Kim Szeo Jeong, és a brazil Joanna Maranhao-Melo lesznek az ellenfelek. 2:09.17-es időnél kéne jobbat tudni Katinkának, elvileg csuklóból mennie kell. Vezet a delfinezés után, Zsuzsi az ötödik a pillangót követően. Katinka háton növeli az előnyét, Kim és Margalis mögötte. Zsuzsi ötödik. Katinka megnyeri a futamot 2:07.14-gyel, Margalis a második Kim a harmadik. Jakabos Zsuzsi 2:11.92-vel a hetedeik a futamban, nem jut tovább a döntőbe. A 2:07.14 a legjobb döntős időt jelenti.


A végére maradjon a női 4x100-as gyorsúszó váltóverseny, itt is az amerikai váltó nyer, Mallory Comerford, Kelsi Worrell, Katie Ledecky, Simone Manuel összeállításban, az ausztrálok szerzik meg az ezüstérmet (Shayna Jack, Bronte Campbell, Brittany Elmslie, Emma McKeon), Hollandia pedig a bronzot kapja. Kim Busch, Femke Heemskerk, Maud van der Meer és Ranomi Kromowidjojo nyakába akasztják a medáliát. 3:31.72 a győztes idő.


Ennyi lett volna az első nap az úszóversenyekről, szenzációs élménnyel gazdagodtunk ismét, délelőttre és délutánra is jutott az örömből.  A második nap eseményeivel folytatjuk, lesz kikért szorítani hétfőn is!           
(Haász Rudolf)


További hírek

  Csaknem kétmilliót csalt ki telefonon
2019. 01. 17. 23:21 pecsi-hirhatar.hu
  Nyilvános adatbázis
2019. 01. 16. 23:08 pecsi-hirhatar.hu
  Szimulációs bemutatót is tartottak
2019. 01. 15. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  Rács mögé került évekre
2019. 01. 14. 12:43 pecsi-hirhatar.hu
  Világklasszisok oktatják a jövő zenészeit
2019. 01. 13. 22:52 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarországi Német Önkormányzatok Napja immár huszonharmadszor
2019. 01. 13. 22:19 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a mesék életre kelnek
2019. 01. 11. 02:17 pecsi-hirhatar.hu
  Az európai polgárok aktív szerepet vállalnának
2019. 01. 10. 02:18 pecsi-hirhatar.hu
  Európa Kulturális Fővárosai - Plovdiv és Matera
2019. 01. 09. 02:39 pecsi-hirhatar.hu
  Életfogytig tartó fegyház a túronyi gyilkosnak
2019. 01. 08. 20:53 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport