PÉCSI HÍRHATÁR - Vizes VB: Úszás–Hosszú Katinka első aranya

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.01.19.
 Szombat
Ma Sára napja van.
Holnap Sebestyén napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 07. 25. 10:40     


Vizes VB: Úszás–Hosszú Katinka első aranya
Folytatódnak az úszóversenyek a Duna Arénában a vizes világbajnokságon.

A vizes világbajnokságon folytatódnak az úszóversenyek a Duna Arénában.


A magyar vizes világbajnoki csapat a női 200 méteres vegyes úszásban, Hosszú Katinka  révén megszerezte első aranyérmét. Kozma Dominik  pedig döntős lett 200 gyorson.


A második napon öt előfutamot rendeztek a délelőtti programban, ezeken összesen hét magyar versenyző volt érdekelt. A női 100 méteres hátúszás negyedik selejtező futamát az orosz Feszikova nyerte 59.58-cal, az amerikai Smoliga és Baker előtt. Az ötödik futam négyes pályája Hosszú Katinkáé, aki a második 50 méteren végképp eldönti a futamát, 58.80 az idő, a kínai Chen és a brit Dawson mögötte a sorrend a képzeletbeli dobogón. Az utolsó, hatodik előfutamot a kanadai Kylie Masse nyeri az ausztrál Emily Seebohm és Holly Barratt előtt. Friss hír, hogy Katinka megerősítette az M4 Sport riporterének, hogy délután nem fog úszni ebben a számban, prioritás ugyanis a 200 vegyes döntője.


Férfi 100 méteres hátúszás selejtezőjében a harmadik futamban a hetes pályáját kellett figyelni. A brazil Guido és az ausztrál Larkin holtversenyben nyert 53.72-vel, az új-zélandi Corey Main a harmadik, Balog Gábor a hetedik 54.88-cal, ha jól figyeltem. Jön a negyedik futam, a kínai Hszu nyer, az orosz Taraszevics a második, a görög Hrisztu pedig bejön a harmadik helyre. Már csak egy futam maradt hátra, ezt az amerikai Matt Grevers nyeri honfitársa, Ryan Murphy előtt, a japán Riosuke Irie pedig a harmadik, Balog Gábor összesítésben a huszonegyedik helyen végzett, nem került a középdöntőbe.


Női 100 méteres mellúszás selejtezőjében hat futamot rendeztek, Sztankovics Anna itt a magyar induló a negyedik futamban. A harmadikat az észt Romanjuk nyerte az új-zélandi Lloyd és az ukrán Liver előtt.  A negyedik futamban, Sztankovics a nullás pályán úszik. 1:06.39-cel az amerikai Meili nyer, a spanyol Vall a második, a japán Satomi Suzuki pedig a harmadik. Sztankovics Anna 1:08.66-tal az utolsó helyen zár a futamban, az elődöntő kizárt. Közben már zajlik az ötödik futam, az amerikai Lily King nyer, az ausztrál McKeown a második, a kínai Shi pedig a harmadik. A záró selejtező futamban az orosz Jefimova ússza a legjobb időt, 1:05.60. A litván Ruta Meilutyte a második, a kanadai Nicol nyúl be a harmadik helyre. Sztankovics Anna összetettben a huszonötödik helyen zárt.


A férfi 200 méteres gyorsúszás selejtezőjében két magyar volt  a mezőnyben. Bernek Pétert a hatodik, Kozma Dominikot pedig a hetedik futamban indult. Az arubai Schreuders győzött, a jamaikai Gunning a második, az észt Zirk pedig harmadik lett ebben a futamban.  A negyedik körben a svájci Nils Liess jött be elsőként, a svéd Victor Johanssoné a második hely, a norvég Christiansen pedig harmadik ebben a futamban. Az ötödik körben az egyiptomi Elkamash győzelmét láthattuk, aki megelőzte a dobogón a jordániai Baqlahot, illetve a német Rappot. Bernek Péter a futamában a kilences pályára került. A futamot az orosz Krasnyik nyerte, litván Rapsys a második az ausztrál Horton a harmadik, Bernek Péter ideje 1:47.79, ezzel a kilencedik lett. A hetedik körben a kettes pályán úszott Kozma Dominik, aki a harmadik helyen zárt 1:46.83-mal, csak az orosz Dovgaljuk és az amerikai Haas előzte meg, bejutott a középdöntőbe.  Az utolsó futamot a kínai Szun Jang nyeri 1:45.78-cal, a brit James Guy a második helyre jön, a lengyel Kacper Majchrzak a harmadik helyen végez. Kozma Dominik összesítésben a nyolcadik idővel középdöntős, Bernek Péter nem jutott tovább, tizenkilencedik helyen végez!


A női 1500 méteres gyorsúszás selejtezője zárta a délelőtti programot, három selejtező kört rendeztek, Kapás Boglárka és Késely Ajna második körben szerepelt. A körülbelül 16 perc első kört követően a másodikba kapcsolódunk be, Kapás Bogi a négyesen, Késely Ajna a hármason úszik, méghozzá összesen 30 hosszt. Az első kilométeren Bogi, Ajna, az olasz Simona Quadarella és a kínai Hu Ja Ven teljesen együtt haladt, majd előbb a fiatalabbik magyar lány, aztán Bogi szakadt le. Végül a kínai nyert 16:05.87-tel, az olasz lány lett a második, Bogi 16:09.60-nal a harmadik lett, Késely Ajna pedig a futamban a negyedik helyen zárt 16:20.98-cal. Az utolsó futamot ma délelőtt az amerikai Ledecky nyeri 15:47.54-gyel, megelőzve a spanyol Mireia Belmontét, a harmadik pedig a chilei Kristel Kobrich lett. Mindkét magyar lány a döntőbe került, Kapás Bogi összesítésben ötödik, Késely Ajna a nyolcadik idővel megy tovább. Délután a döntőkkel és elődöntőkkel folytatódott a program.


 A program szerint a 100 méteres mellúszás döntőjével kezdődött a délutáni program a Duna Arénában, ahol ma csak két magyarnak szoríthattunk Hosszú Katinkának és Kozma Dominiknak. Ami az első számot illeti, a döntőben úszhatott a brit Ross Murdoch, a kínai Zsi Bei Jan, az amerikai Cody Miller, a brit Adam Peaty, az amerikai Kevin Cordes, a litván Andrius Sidlauskas, a japán Jaszuhiro Koszeki és az orosz Kirill Prigoda. Peaty 57.47-tel, világbajnoki csúccsal nyeri ezt a számot és világbajnok, Cordes az ezüstérmes, Prigoda kapja a bronzot, aki a surranón úszik be a harmadik helyre.


A női 100 méteres pillangóúszás döntőjébe a kínai Ju Fei Zsang, a kanadai Penny Oleksiak, az amerikai Kelsi Worrell, a svéd Sarah Sjöström, az ausztrál Emma McKeon, a japán Rikako Ikee, a koreai Sze Hjeon An és az orosz Szvetlana Kimrova jutott be ide. Sjöström lett a világbajnok 55.53-as világbajnoki csúccsal, McKeon az ezüstérmes, Kelsi Worrell pedig a harmadik, ő kapta a bronzot.


A férfi 100 méteres hátúszás elődöntőjében az első futamba kapott besorolást az izraeli Yakov Toumarkin, a kínai Li Guang Juan, a görög Apiosztolosz Hrisztu, az amerikai Matt Grevers és Ryan Murphy, a brazil Guilherme Guido, a lengyel Tomasz Polewka és az orosz Klimet Kolesnyikov. Polewka rajtgépe elromlott, de némi közjáték után elrajtolnak. Az első elődöntőt Murphy nyerte 52.95-tel, Grevers a második, Guido pedig a harmadik a futamban. A második elődöntőben az ír Shane Ryan, az új-zélandi Corey Main, a japán Rioszuke Irie, a kínai Jia Ju Hszu, az orosz Grigorij Taraszevics, az ausztrál Mitchell Larkin, az olasz Matteo Milli és a kanadai Javier Acevedo vesz részt. Hszu nyert a második elődöntőt 52.44-gyel, Irie jött a második helyre, Taraszevics pedig harmadikként zárt.


A női 100 méteres mellúszás elődöntő futamaiból kettő volt. Az olasz Arianna Castiglioni, a japán Szatomi Szuzuki, a spanyol Jessica Vall, az orosz Julia Jefimova, az amerikai Katie Meili, a kanadai Rachel Nicol, a svéd Jennie Johansson és a japán Reona Aoki úszik majd. Jefimova nyer 1:04 36-tal, Meili a második és Jessica Vall a harmadik helyen zárt. A második elődöntőbe kapott beosztást, a dán Rikke Möller Pedersen, az ausztrál Jessica Hansen és Taylor McKeown, az amerikai Lily King, a litván Ruta Milutyte, a kínai Si Jing Lin, a brit Sarah Vasey és a kanadai Kierra Smith. Szoros a verseny, de King nyert 1:04.53-mal, Meilutyte szerezte meg a második helyet, a kínai Si pedig beúszott a harmadikra.


A férfi 50 méteres pillangóúszás döntőjében az amerikai Tim Phillips, szingapúri Joseph Schooling, a brazil Nicholas Santos, az amerikai Caleb Dressel, az ukrán Andrij Govorov, brit Benjamin Proud, a brazil Henrique Martins és az ukrán Andrij Klopcov  között dőlt el az érmek sorsa. Proud lett a világbajnok 22.75-ös idővel, Santos kapta az ezüstérmet, a bronz pedig Govorovnak jutott. Címvédés nem volt, Florent Manaudou, aki Kazanyban nyerte ezt a számot, most nem indult ezen a világbajnokságon.


A női 100 méteres hátúszás számból visszalépett Hosszú Katinka, aki a 200 vegyes döntőjére készült. Az első elődöntőben a kínai Yuan Hui Fu, brit Georgia Davies, az ausztrál Holly Barratt és Emily Seebohm, az amerikai Olivia Smoliga, a brit Kathleen Dawson, a kanadai Hillary Caldwell és a francia Mathilde Cini úszik. Seebohm ért célba elsőként 58.85-tel, Smoliga lett a második és Dawson a harmadik. A második futamba került a holland Kira Toussant, az orosz Daria Usztyinova, az amerikai Kathleen Baker, a kanadai Kylie Masse, az orosz Anastasia Feszikova, a kínai Csen Jie, a cseh Simona Baumtrova és az ukrán Daryna Zevina. Masse nyerte a második elődöntőt, Baker nyúlt be a második helyre, Feszikova pedig a harmadik helyen zárta az elődöntőt. A döntő kedden lesz ebben a számban.


A két, magyar érintettet felvonultató versenyszámmal zárult a délutáni program. A férfi 200 méteres gyorsúszás első elődöntő futamában a hatos pályán kapott rajthelyet Kozma Dominik. Neki a dél-koreai Park Te Hwan, litván Danas Rapsys, a lengyel Kacper Majchrzak, a brit James Guy, az amerikai Townley Haas, a szerb Velimir Sztyepanovics és az egyiptomi Marwan Elkamash lesznek az ellenfelei. Jól kapja el a rajtot Doma, ötvennél a második Haas mögött! Jön a száz méter, az ötödik helyre csúszik vissza, Haas továbbra is vezet! 150-nél harmadik Dominik, végül James Guy benyúlással nyer, 1:35 18 az ideje, Haas a második, Kozma Dominik pedig harmadik ebben a futamban 1:45.87.-tel! Szinte biztos a döntő! Bravó, Doma!  A második futamban a dél-afrikai Myles Brown, az amerikai Blake Pieroni, az orosz Alexandr Krasnyik, a kínai Szun Jang, az orosz Mikhail Dovgaljuk, a brit Duncan Scott, az ausztrál Maxk Horton és a japán Naito Ehara vett részt. Hátradőlhetünk, hiszen mint említettem biztos a magyar döntős részvétel. 100-nál Ehara-Scott-Pieroni a sorrend, messze a világcsúcs. Duncan Scott végül nyer 1:45.26-tal, Szun Jang a második és Krasnyik a harmadik. Kozma Dominik összetettben a hetedik idővel döntős, megelőzte a koreai Parkot! Csodás!


A nap  utolsó versenyszáma a női 200 méteres vegyes úszás volt. Hosszú Katinka a négyes pályán, de ott volt a japán Runa Imai, a koreai Kim  Szeo Jeong, a kanadai Sydney Pickrem, az amerikai Melanie Margalis a brit Siobhan O’Connor, az amerikai Madisyn Cox és a japán Yui Ohashi. Elindulnak, Katka máris az élre áll pillangón, világcsúcson belül kezd! Háton már egy testhossz Katinka előnye, de lassabb a világcsúcsnál! Semmi baj! Mellen ugyan feljött a japán, de Katkát nem lehet megverni! Világcsúcs nem lesz, 2:07.00 az időeredmény! Hosszú Katinka ebben a pillanatban hatszoros világbajnok!  Ellenfél nincs, itt a világ legjobb úszónője. Ohashi kapja az ezüstöt, Cox pedig a bronzot itt a végén.


Kedden a harmadik nap eseményeivel folytatjuk a világbajnoki tudósítás-sorozatot. 

(Haász Rudolf)


További hírek

  Csaknem kétmilliót csalt ki telefonon
2019. 01. 17. 23:21 pecsi-hirhatar.hu
  Nyilvános adatbázis
2019. 01. 16. 23:08 pecsi-hirhatar.hu
  Szimulációs bemutatót is tartottak
2019. 01. 15. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  Rács mögé került évekre
2019. 01. 14. 12:43 pecsi-hirhatar.hu
  Világklasszisok oktatják a jövő zenészeit
2019. 01. 13. 22:52 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarországi Német Önkormányzatok Napja immár huszonharmadszor
2019. 01. 13. 22:19 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a mesék életre kelnek
2019. 01. 11. 02:17 pecsi-hirhatar.hu
  Az európai polgárok aktív szerepet vállalnának
2019. 01. 10. 02:18 pecsi-hirhatar.hu
  Európa Kulturális Fővárosai - Plovdiv és Matera
2019. 01. 09. 02:39 pecsi-hirhatar.hu
  Életfogytig tartó fegyház a túronyi gyilkosnak
2019. 01. 08. 20:53 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport